Ευγένιος Ο΄ Νιλ – 27 Νοεμβρίου 1953

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του σπουδαίου αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νιλ, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει την θεατρική παράσταση:

ΠΟΘΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ, του Ευγένιου Ο’ Νιλ

(video)


Το έργο “Πόθοι κάτω από τις λεύκες” (1924) του αμερικανού συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νιλ, προβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1994 στην εκπομπή “Βραδιά Θεάτρου”.  Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Χονδρογιάννη ενώ η διεύθυνση παραγωγής του Στέφανου Αγοραστάκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Τάσου Ζωγράφου. Στους κεντρικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Τίτος Βανδής (Εφραίμ Κάμποτ), Νίκος Παπαδόπουλος (Ίμπεν), Έφη Μουρίκη (Άμπι).

Στο αγρόκτημα των Κάμποτ ζει ο πατέρας της οικογένειας με τους δύο γιους του από τον πρώτο του γάμο και τον Ίμπεν που είναι μικρότερος. Ο Εφραίμ είναι σκληρός με τα παιδιά του και ενώ εκείνος απουσιάζει για δύο μήνες οι δύο μεγαλύτεροι γιοι αποφασίζουν να αναζητήσουν την τύχη τους στην Καλιφόρνια. Πριν φύγουν ο Ίμπεν εξαγοράζει το μερίδιό τους από το αγρόκτημα. Ο πατέρας επιστρέφει με καινούρια σύζυγο, την Άμπι, μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Εκείνη είναι αποφασισμένη να κάνει το σπίτι και το αγρόκτημα δικό της και για να το πετύχει υπόσχεται στον Εφραίμ ένα γιο. Η σχέση της με τον Ίμπεν είναι θυελλώδης, οι αρχικές τους αντιπαραθέσεις εξελίσσονται σε ερωτικό πάθος και το παιδί που φέρνει η Άμπι στον κόσμο είναι καρπός δικός τους.
Όταν στη γιορτή που γίνεται στο σπίτι των Κάμποτ για τη γέννηση του νεότερου παιδιού της οικογένειας ο πατέρας αποκαλύπτει στον Ίμπεν ότι η Άμπι του έδωσε έναν απόγονο με αντάλλαγμα να τον αποκληρώσει, εκείνος έξαλλος την απειλεί ότι θα πει τα πάντα στον πατέρα του και θα φύγει. Η Άμπι θεωρώντας ότι το παιδί την χωρίζει από τον αγαπημένο της, το σκοτώνει. Όταν το ανακοινώνει στον Ίμπεν εκείνος, πιο ήρεμος και αποφασισμένος πλέον να την εγκαταλείψει χωρίς να πει τίποτα στον Εφραίμ, της λέει ότι θα την καταδώσει στο σερίφη και φεύγει. Η Άμπι ομολογεί τα πάντα στον Εφραίμ. Ο Ίμπεν συνειδητοποιεί την αγάπη του για την Άμπι και γυρίζει κοντά της.

Διάρκεια: 95′

Παραγωγή: Τμήμα Θεάτρου της ΕΤ 1

Copyright 1994

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS