Εξέγερση του Πολυτεχνείου – 17 Νοεμβρίου 1973

ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

(video)

Επετειακό αφιέρωμα του 1982 με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη. Μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις, παρακολουθούμε πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα, από τις αρχές του 1972, με τις μορφές παρανομίας, μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73.

Η ιστορική αναδρομή φωτίζει θέματα της φοιτητικής κοινότητας της περιόδου της δικτατορίας, τον αγώνα για ελεύθερες εκλογές, τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων και τις αποφάσεις για κατάληψη το Νοέμβρη του 1973 στο άκουσμα της κατάληψης της Αθήνας. Οι αφηγήσεις επικεντρώνονται ακόμη στον τρόπο αντίδρασης των Συντονιστικών Επιτροπών των άλλων Πολυτεχνείων στην είδηση της πτώσης του Πολυτεχνείου της Αθήνας τη νύχτα της 16ης προς 17ης Νοεμβρίου, όπως και στο σχέδιο εκκένωσης της Πολυτεχνικής της Θεσσαλονίκης.

Για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μιλούν οι ΑΚΗΣ ΤΑΓΚΑΛΑΚΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΥΡΙΝΑΚΗΣ, ΤΖΟΓΙΑ ΚΑΠΑΓΟΥ και ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, για  τα γεγονότα στα Γιάννενα οι ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΤΗΣ, ΔΑΝΙΗΛ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ενώ για όσα εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι ΘΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ και ΦΩΤΗΣ ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑΣ. Μεταξύ άλλων, πληροφορούμαστε για τη λειτουργία  του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού στο κτίριο του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την απήχηση που είχε στον κόσμο. Γίνεται αναφορά στις αιτίες, στους σκοπούς και στα οράματα της εξέγερσης, παράλληλα με τα συνθήματα των διαδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής.

Περιλαμβάνονται κινηματογραφικά πλάνα αρχείου από την Αθήνα και την Πάτρα, επίσης από την πρώτη επέτειο, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα –αποσπάσματα από εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κήρυξη στρατιωτικού νόμου και διάγγελμα Γ.Παπαδόπουλου της επόμενης μέρας από τη διάλυση του Πολυτεχνείου.

Αφηγητής: Χρήστος Τσάγκας, Σκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας

Διεύθυνση παραγωγής: Λουκία Ρικάκη

 

Δείτε επίσης μια ψηφιακή συλλογή φωτογραφιών από το Αρχείο της ΕΡΤ, στις οποίες αποτυπώνονται στιγμιότυπα των γεγονότων του 1973 (η κατάληψη της Νομικής, οι μαζικές διαδηλώσεις, η εισβολή του άρματος μάχης στο χώρο του Πολυτεχνείου, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου κ.α.), όπως αυτά καταγράφηκαν από τον φακό του φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. 

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS