Ευαγγελία Μαργαρώνη – 5 Σεπτεμβρίου 2018

Συμπληρώνονται φέτος πέντε χρόνια από το θάνατο της σπουδαίας μουσικού Ευαγγελίας Μαργαρώνη η οποία έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2018. Η Ευαγγελία Μαργαρώνη γεννήθηκε το 1928 και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική μετά από προτροπή του πατέρα της, παίζοντας αρχικά βιολί και στην συνέχεια πιάνο και ακορντεόν. Για 34 χρόνια υπήρξε σταθερή και μόνιμη συνεργάτιδα του Βασίλη Τσιτσάνη συνοδεύοντας τον στο πιάνο στα νυχτερινά κέντρα στα οποία εμφανιζόταν και ηχογραφώντας μαζί του κλασικές πλέον επιτυχίες.

Ειδικότερα, το 1949 η Ευαγγελία Μαργαρώνη ηχογράφησε για πρώτη φορά με τον Τσιτσάνη το τραγούδι “Η Ζημιά”, σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Το συγκεκριμένο τραγούδι εκδόθηκε το 1950 σε δίσκο 78 στροφών, με τη φωνή της Μαρίκας Νίνου.

Μετά το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη, η Ευαγγελία Μαργαρώνη συνεργάστηκε με τον Στέλιο Βαμβακάρη, με τον οποίον έπαιξε και στο εξωτερικό, σε συναυλίες στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Έκλεισε την καριέρα της το 1997, συμμετέχοντας στη συλλογή «Εμείς οι Έλληνες», όπου συνόδευσε τον Γιώργο Νταλάρα στη διασκευή του «Παπατζή» του Βαγγέλη Παπάζογλου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια συνέντευξη που παραχώρησε η Ευαγγελία Μαργαρώνη στην εκπομπή ‘‘Έχει Γούστο” το 2005.

ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ


Η εκπομπή ”Έχει Γούστο” ήταν μια καθημερινή ψυχαγωγική εκπομπή με θέματα από την πολιτιστική επικαιρότητα, με νέα και ειδήσεις για το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον κινηματογράφο και την εκδοτική κίνηση σε παρουσίαση Μπήλιως Τσουκαλά.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η Μπήλιω Τσουκαλά υποδέχεται τη μουσικό και συνεργάτιδα του Βασίλη Τσιτσάνη, Ευαγγελία Μαργαρώνη και το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαστεφάνου. Η Ευαγγελία Μαργαρώνη μιλά για τη ζωή της, τα παιδικά της χρόνια και το πως άρχισε να ασχολείται με τη μουσική μετά από προτροπή του πατέρα της, σπουδαίου σαντουριστή του Μεσοπολέμου, Μανώλη Μαργαρώνη. Ακόμη, περιγράφει το πως γνώρισε τη Μαρίκα Νίνου και το Βασίλη Τσιτσάνη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άρχισε να συνεργάζεται μαζί τους. Έπειτα, μοιράζεται στιγμές από την συνεργασία της με το Βασίλη Τσιτσάνη.

Στην συνέχεια, το μουσικό σχήμα «Ο Δρόμος» παίζει ζωντανά μουσική στο στούντιο της εκπομπής. Επιπλέον, η Ευαγγελία Μαργαρώνη μιλά για την οικογένειά της και την προσωπική της ζωή και θυμάται πτυχές της προσωπικότητας της Μαρίκας Νίνου. Επιπλέον, η Ευαγγελία Μαργαρώνη αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο δούλευε και στο ήθος της εποχής του 1950 και του 1960. Η εκπομπή κλείνει με τραγούδια από το μουσικό σχήμα ”Δρόμος”.

Έτος παραγωγής: 2005
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μπήλιω Τσουκαλά
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS