Γενέθλια Χρόνη Αηδονίδη

Ο Χρόνης Αηδονίδης, ο σημαντικός ερμηνευτής και δάσκαλος της παραδοσιακής μας μουσικής, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 23 Δεκεμβρίου 1928 στην ακριτική Καρωτή Έβρου.

Έχει καταγράψει σε δίσκους περίπου 450 θρακιώτικα τραγούδια, στους οποίους ανήκουν οι δίσκοι «Τ’ Αηδόνια της Ανατολής» (με συμμετοχή Γιώργου Νταλάρα και Ross Daly, 1990), «Τραγούδια και σκοποί της Θράκης» (1993), «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται» (ψάλλοντας βυζαντινούς ύμνους με τη μαθήτρια και συνεργάτιδά του Νεκταρία Καραντζή, 2004). Επίσης, έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη χώρα μας επάξια σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ

(video)

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στη συγκεκριμένη εκπομπή αυτοβιογραφείται ο Χρόνης Αηδονίδης και θυμάται τα παιδικά του χρόνια και τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και της καριέρας του.

Περιγράφει τα βιώματά του από την παιδική του ηλικία στο χωριό Καρωτή Έβρου όπου γεννήθηκε και μιλάει για το οικογενειακό του περιβάλλον που τον μύησε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, καθώς από την πλευρά του πατέρα του άκουγε βυζαντινούς ύμνους (ο πατέρας του ήταν ιερέας) και από την πλευρά της μητέρας του άκουγε παραδοσιακά τραγούδια.

Αναφέρεται στις σπουδές του, στους ανθρώπους που τον ώθησαν αλλά και στους πρώτους μουσικούς με τους οποίους συνεργάστηκε. Διδάχθηκε βυζαντινή μουσική στο Διδυμότειχο από τον ψάλτη Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στο Ελληνικό Ωδείο κοντά στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου ενώ φοίτησε και στη Σχολή του Σίμωνα Καρά για τον οποίο αναφέρει με ποιο τρόπο τον επηρέασε. Τη δεκαετία του ’50 στην Αθήνα δουλεύει στο Σισμανόγλειο ως λογιστής.

Ως κυριότερο σταθμό στην καριέρα του περιγράφει το 1953, τότε που τον αναζήτησε ο λαογράφος Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου και που στάθηκε η αιτία να ασχοληθεί συστηματικά με το παραδοσιακό τραγούδι. Από τότε θα αναλάβει ρόλο πρωτοπόρου για την προβολή και διάδοση της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, η οποία για πρώτη φορά ακούγεται έξω από τα σύνορα της Θράκης. Εξομολογείται επίσης, την επιλογή του να μην τραγουδήσει σε κέντρα διασκέδασης και να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής.

Αφηγείται το πώς ξεκίνησε δισκογραφικά το 1956 οπότε κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος. Μέχρι την εμφάνισή του τη δεκαετία του ’50 δεν υπήρχε θρακιώτικη δισκογραφία. Μιλάει τέλος για τη Θράκη και τη σημασία της διάσωσης της παραδοσιακής μας μουσικής. Ο ίδιος στη διάρκεια της πορείας του έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια και αξιόλογη συλλογή με μουσικολαογραφικό υλικό από τις περιοχές της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Δυτικής και Ανατολικής Θράκης, καθώς και της Μικράς Ασίας.

Στη διάρκεια της εκπομπής ψέλνει και τραγουδάει και μιλάει για τον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται την ερμηνεία του δημοτικού τραγουδιού. Ερμηνεύει τα τραγούδια: «Με γέλασαν τα πουλιά», «Αυτός που σέρνει το χορό», «Τ’ αηδόνια της Ανατολής».

Την εκπομπή προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.

Ανάπλαση 2006 της αυτοβιογραφικής ταινίας που γυρίστηκε το 1993

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Λαμπρόπουλος

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη

Copyright ΕΡΤ 1993 & 2006

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS