Συμπληρώνονται σήμερα 2 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Διακογιάννη σε ηλικία 92 ετών. Υπήρξε κορυφαίος αθλητικός δημοσιογράφος και πρωτοπόρος στις τηλεοπτικές περιγραφές αγώνων στίβου και ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1931 στη Αθήνα και από μικρός ασχολήθηκε με το μπάσκετ και τον κλασικό αθλητισμό. Στα 23 του πήγε στη Γαλλία με πρόθεση να σπουδάσει ιατρική. Τελικά σπούδασε μουσική, όμως τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Μέχρι το 1960 που έμεινε στη Γαλλία αρθρογραφούσε για το περιοδικό “France football” ενώ άρχισε να δημιουργεί ένα μοναδικό έντυπο αρχείο καθώς υποστήριζε πως ένας άρτιος δημοσιογράφος πρέπει να κρατάει αρχείο. Στις 27 Μαϊου του 1966 έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο παρουσιάζοντας ζωντανά μια εκπομπή σχετική με το Μουντιάλ που ξεκινούσε εκείνη την περίοδο στα γήπεδα της Αγγλίας. Οι πρώτες του τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων έγιναν κατά τη διάρκεια αυτής της διοργάνωσης. Το τότε ΕΙΡ είχε εξασφαλίσει 17 φιλμ από αγώνες τους οποίους περιέγραφε από το στούντιο στην Αθήνα. Έκτοτε ακολούθησαν εκατοντάδες εκπομπές και μεταδόσεις κορυφαίων αθλητικών γεγονότων στις οποίες ξεχώριζε για την άριστη κατάρτιση, την αντικειμενικότητα αλλά και την χαρακτηριστική του φωνή με την άψογη άρθρωση. Παρότι ήταν μετριοπαθές το ύφος του, οι μεταδόσεις του δεν στερούνταν καθόλου χρωματισμού λόγω της δυνατότητας του να έχει πολύ αρμονική διακύμανση στην εναλλαγή του τόνου της φωνής του. Ξεχωριστό κομμάτι της καριέρας του, η παρουσίαση της εμβληματικής «Αθλητικής Κυριακής» από την έναρξή της το 1969 μέχρι το 1983. Μπορεί να συνταξιοδοτήθηκε το 1991 όμως δεν σταμάτησε ποτέ να είναι ενεργός. Ακολούθησαν συνεργασίες με ιδιωτικά και συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια στα οποία έκανε περιγραφή και σχόλιο, σε κορυφαίες διοργανώσεις στίβου και ποδοσφαίρου, ενώ έκανε και εκπομπές στο ραδιόφωνο με εκλεκτή μουσική που επέλεγε ο ίδιος, χωρίς να κρύβει ποτέ την αδυναμία που είχε στην Μαρία Κάλλας. Το καλοκαίρι του 2004 ήταν από αθλητικής πλευράς μια ιδιαίτερη περίοδος για την Ελλάδα. Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα αλλά και η παρουσία της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Euro της Πορτογαλίας ήταν πρώτης τάξεως αφορμή ο Γιάννης Διακογιάννης να επιστρέψει στην ΕΡΤ και να κλείσει εκεί την μεγάλη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία. Έκανε το σχόλιο σε αρκετούς αγώνες του Euro, και φυσικά ήταν τηλεοπτικά παρόν με το σχόλιο του στην κορυφαία στιγμή του Ελληνικού ποδοσφαίρου τον τελικό της Λισαβόνας, ενώ στη συνέχεια έκανε σχόλιο σε μεγάλο μέρος των Ολυμπιακών αγώνων.
Πέραν της τηλεοπτικής του παρουσίας, έχει διδάξει σε σχολές δημοσιογραφίας, έγραψε πολλά βιβλία για τον αθλητισμό, ενώ έχει βραβευτεί κατ’ επανάληψη για την προσφορά του στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας αφήνοντας πολύ έντονο το στίγμα του για τις γενιές που ακολούθησαν. Ένα στίγμα που ενέπνευσε και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη το 1979 να γράψει το πολυακουσμένο «αρχίζει το μάτς» αναφερόμενος στου…«Διακογιάννη τη φωνή».
Το αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 2 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου δημοσιογράφου, παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή:
«ΜΝΗΜΕΣ ΓΗΠΕΔΩΝ»
ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Η ΦΩΝΗ
Στην εκπομπή «Μνήμες γηπέδων» παρουσιάζονται ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα και στιγμές του Ελληνικού και παγκόσμιου αθλητισμού. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Διακογιάννη και αναφέρεται στην πορεία της πλούσιας δημοσιογραφικής του καριέρας. Προβάλλονται αποσπάσματα από την εκπομπή «Παρασκήνιο» του 1981 που αναφερόταν σε αυτόν, στιγμιότυπα από περιγραφές του σε αγώνες στίβου και ποδοσφαίρου, απόσπασμα εκπομπής «Παγκόσμιο κύπελλο 1930-1977» δηλώσεις του για τον απολογισμό της Ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, μια συρραφή από εμφανίσεις του στην «Αθλητική Κυριακή» περιόδου 1981-1983, ενώ μιλάει ο ίδιος για την καριέρα του το 2017.
Έτος παραγωγής: 2022
Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Αφήγηση: Κωνσταντίνος Καμάρας
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr