Γιάννης Σπανός – 30 Οκτωβρίου 2019

Ένας χρόνος συμπληρώνεται φέτος από το θάνατο του συνθέτη Γιάννη Σπανού, στις 30 Οκτωβρίου 2019. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα που προβλήθηκε το 1991 στην ΕΡΤ και αποτελείται από δύο μέρη, στο οποίο ο ίδιος αναφέρεται στους σημαντικούς σταθμούς της πορείας του. Επίσης, μιλούν γι’ αυτόν άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, ενώ γνωστοί τραγουδιστές ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΝΟΤΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
Α’ μέρος
(video)
Νέο

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος ο Γιάννης Σπανός μιλά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του, αποκαλύπτει πως άρχισε να παίζει πιάνο, αλλά και πώς ξεκίνησε την καριέρα του στο Παρίσι. Παράλληλα ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται τη γνωριμία τους στο Παρίσι το 1963, τότε που ήδη η Μπριτζίτ Μπαρντό είχε ερμηνεύσει τραγούδια του Γιάννη Σπανού, ενώ είχε συνεργαστεί και με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού τραγουδιού. Θυμάται όμως και πώς ο Αλέκος Πατσιφάς, που είχε ακούσει τραγούδια του, τού ζήτησε να τον φέρει σε επαφή μαζί του και κάπως έτσι ξεκίνησε το Νέο Κύμα. «Τίποτα δεν ήταν προσχεδιασμένο. Όλοι μας δουλεύαμε με την καρδιά μας, αυθόρμητα και κανένας δεν πίστευε βέβαια ότι αργότερα το Νέο Κύμα θα είχε τέτοια επιτυχία», τονίζει ο Γιάννης Σπανός. Παράλληλα μιλά για την άνθιση των μπουάτ, για τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο, για το πώς αποφάσισε να κάνει τον πρώτο του λαϊκό τραγούδι και τα σχόλια που ακούστηκαν τότε, αλλά και για το άγχος των σουξέ, που ο ίδιος δεν είχε ποτέ. Για τον κορυφαίο συνθέτη μιλούν επίσης ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Κώστας Κωτούλας, ενώ τραγούδια του ερμηνεύουν οι: Μιχάλης Βιολάρης, Αλέκα Μαβίλη, Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη, Δούκισσα, Σταμάτης Κόκοτας, Δημήτρης Κόκοτας, Δήμητρα Γαλάνη και Κώστας Καράλης. Επίσης ακούμε το τραγούδι του «Sidon», που ερμήνευσε η  Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του Λουί Μαλ «Vie privee», αλλά και τα τραγούδια «Θυμήσου το Σεπτέμβρη» και «Μια Κυριακή», ερμηνευμένα από τον Κώστα Καρρά και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση αντίστοιχα. Η εκπομπή προβλήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1991.

B’ μέρος
(video)
Νέο

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος ο Γιάννης Σπανός εξηγεί γιατί η πορεία του στην τέχνη ήταν πάντα μοναχική, γιατί δεν το αρέσει η λέξη δημιουργός, για την πολυφωνία στο ελληνικό τραγούδι, ενώ μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την καθημερινότητα του. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος θυμάται τα βράδια που περνούσαν μαζί φτιάχνοντας τραγούδια, ένα από τα οποία ήταν και η «Οδός Αριστοτέλους», που αγάπησε πολύ ο κόσμος και όπως εξηγεί επρόκειτο για ένα βιωματικό τραγούδι. Για το Γιάννη Σπανό μιλούν επίσης ο Γιώργος Μακράκης, αλλά και η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γιώργος Νταλάρας, που ερμηνεύουν παράλληλα τραγούδια του, όπως και οι: Κώστας Μοσχοβίτης, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Ελένη Δήμου, Μανώλης Λυδάκης, Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Τάνια Τσανακλίδου και Νικόλας Μητσοβολέας. Η εκπομπή προβλήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1991.

Σενάριο-παρουσίαση: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καλούδης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS