Γιώργος Τσαγκάρης – 5 Αυγούστου 2008

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον συνθέτη και πρώην διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Γιώργο Τσαγκάρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του, στις 5 Αυγούστου 2008.

ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ

(video)

Νέο

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Ιχνηλάτες» παρουσιάζεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Τσαγκάρης στον Δαυίδ Ναχμία. Η συζήτηση ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια, που μπορεί να ήταν χρόνια μεγάλης ανέχειας και φτώχειας, ο ίδιος όμως, όπως παραδέχεται, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον αγάπης. Ο Γιώργος Τσαγκάρης μιλά επίσης για τους γονείς του, για τις σπουδές του στη Νομική Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις μουσικές του σπουδές, τονίζοντας: «Οι μεγάλοι δάσκαλοι και παιδαγωγοί μου ήταν οι ποιητές μας, ο Διονύσιος Σολωμός, οι αρχαίοι τραγικοί, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καρούζος, ο Κωστής Παλαμάς κ.ά και βέβαια οι μουσικοί του κόσμου. Από την άλλη πλευρά ήταν ο άνθρωπος».

Ο καταξιωμένος συνθέτης μιλά επίσης για τη θητεία του στο Τρίτο Πρόγραμμα, για τη συνεργασία του με τη Ραλλού Μάνου, για την ιδιαίτερη αγάπη του στον Μπετόβεν, για τη σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη γνωριμία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, με αφορμή την οργάνωση εκδήλωσης για την Ημέρα του Παιδιού στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως επίσης και για το βιβλίο του «Η κυρία με την τήβεννο και άλλα βλοσυρά πρόσωπα». Αναφέρεται όμως και σε πιο προσωπικά του θέματα, όπως στην περιπέτεια της υγείας του και τη σχέση του με τη θρησκεία πριν και μετά. Τέλος, μιλά για τα πολιτικά του πιστεύω, για τον έρωτα, για τη φιλία, για τη μοναξιά των μουσικών και όσα τον ενοχλούν ως πολίτη, αλλά και για τους νέους ανθρώπους, στους οποίους, όπως τονίζει, πιστεύει πολύ.

Για τον Γιώργο Τσαγκάρη μιλούν ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο  διευθυντής του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Δημήτρης Παπαναγιώτου και ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται αρχειακό υλικό από τις συναυλίες που έχει διευθύνει ο Γιώργος Τσαγκάρης, αφίσες θεατρικών παραστάσεων στις οποίες έγραψε τη μουσική, ενώ ακούγονται μουσικές συνθέσεις του και αποσπάσματα από το βιβλίο του «Η κυρία με την τήβεννο και άλλα βλοσυρά πρόσωπα».

Έτος παραγωγής: 2003

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS