Γρηγόριος Ξενόπουλος – 14 Ιανουαρίου 1951

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος υπήρξε σημαντικός  Έλληνας λογοτέχνης, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.  Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1867, αλλά είχε καταγωγή από τη Ζάκυνθο όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του.Το 1883 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Φυσικομαθηματικά, όμως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του μιας και τον κέρδισε από νωρίς η ενασχόληση με τη λογοτεχνία. Πέθανε στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου 1951. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», κατά την περίοδο 1896 – 1948, καθώς και ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα Εστία. Μαζί με τους Κωστή Παλαμά, Άγγελο Σικελιανό και Νίκο Καζαντζάκη ίδρυσε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Έγραψε περισσότερα από 80 μυθιστορήματα και πολλά ακόμα διηγήματα και θεωρείται ο εισηγητής του «αστικού μυθιστορήματος» στην Ελλάδα. Τα περισσότερα έργα του διαδραματίζονται στην Αθήνα και τη Ζάκυνθο. Βασικό θέμα στο έργο του αποτέλεσε ο έρωτας, κυρίως μεταξύ ατόμων από διαφορετικές τάξεις. Ο Ξενόπουλος έγραψε 46 θεατρικά έργα, κυρίως θεατρικά δράματα και κωμωδίες με έντονο ηθογραφικό χαρακτήρα που αποδίδουν με ακρίβεια και γλαφυρότητα τον τρόπο ζωής της εποχής, ενώ ασχολήθηκε και με τη μετάφραση και διασκευή ξένων θεατρικών. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμάει την επέτειο 70 ετών από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ

(video)

Το Θέατρο της Δευτέρας παρουσιάζει το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το Φιόρο του Λεβάντε» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου. Παίζουν οι: Χρήστος Δακτυλίδης (Βάλδης), Ρένα Βενιέρη (Ροζαλία), Καίτη Γρηγοράτου (Πηνελόπη), Άννα Αδριανού (Βιργινία), Ελένη Ζαφειρίου (γιαγιά), Γιώργος Γεωγλερής (Νιόνιος), Μαίρη Σαουσοπούλου (Κατερίνα), Αγαπητός Μανδαλιός (Τάκης), Δημήτρης Γιαννόπουλος (Χαρίλαος), Γιώργος Σαπανίδης (Λάζαρος), Θάλεια Παπάζογλου (Λιλή). Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Γιάννη Κύρου.

Το έργο παρακολουθεί τον ζακυνθινό Νιόνιο Νιονιάκη, ο οποίος με μια κιθάρα και μια γλάστρα μπουγαρίνι έρχεται να εγκατασταθεί στην Αθήνα και να εργαστεί ως επιστάτης στο σπίτι του παιδικού του φίλου και επιτυχημένου δικηγόρου Αριστοτέλη Βάλβη. Η παρουσία του φέρνει χαρά και ευθυμία στην οικογένεια Βάλβη και ο Νιόνιος φροντίζει με την εξυπνάδα και την ευαισθησία του να μεσολαβήσει ώστε οι έρωτες των δύο κορών του Βάλβη να καταλήξουν σε αρραβώνες, αλλά και ο ίδιος ο Βάλβης να σταματήσει την εξωσυζυγική σχέση που απειλεί το γάμο του. Στο τέλος του έργου ο Νιόνιος κουρασμένος από τη ζωή στην Αθήνα θα αποφασίσει να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ζάκυνθο, παρά το γεγονός ότι φοβάται τους συνεχείς σεισμούς που πλήττουν το νησί. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό, στις 26 Ιούνη 1914, στο Θέατρο Συντάγματος, από τον θίασο του Νικολάου Πλέσσα με τεράστια επιτυχία.

Πρώτη τηλεοπτική εκπομπή: 24/03/1980

Διάρκεια: 1 ώρα και 48 λεπτά

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS