Γρηγόρης Μπιθικώτσης – 11 Δεκεμβρίου 1922

Στις 11 Δεκεμβρίου 1922 γεννήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (θαν. 2005), ένας από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές και τραγουδοποιούς του ελληνικού πενταγράμμου. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

(video)

Σειρά μουσικών εκπομπών του Γιώργου Παπαστεφάνου, που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1976. Η συγκεκριμένη εκπομπή αποτελεί αφιέρωμα στον συνθέτη και ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Από το πατρικό του σπίτι στο Περιστέρι και στη γειτονία όπου μεγάλωσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, σε συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαστεφάνου, εξομολογείται τα πρώτα του βήματα στη μουσική και το πώς ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια το 1947. Ο Μπιθικώτσης συνέθεσε πάνω από 200 τραγούδια πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως, «Σε τούτο το στενό», «Το τρελοκόριτσο», τραγούδι που καθιέρωσε τον Γρ. Μπιθικώτση ως ερμηνευτή, «Του Βοτανικού ο μάγκας», «Στου μπελαμή το ουζερί», «Ένα αμάξι με δυο άλογα» τα οποία ακούγονται στην εκπομπή με τη φωνή του μεγάλου ερμηνευτή. Ο ίδιος μιλάει για τη σχέση του με το ρεμπέτικο τραγούδι, για τη συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη και για άλλους σπουδαίους συνθέτες της εποχής όπως, τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Η συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη και το ξεκίνημα της συνεργασίας τους το 1960 στα τραγούδια του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, οριοθετεί μια νέα περίοδο στην πορεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Με τον «Επιτάφιο», το «Άξιον Εστί», απόσπασμα του οποίου διαβάζει στην εκπομπή ο Μάνος Κατράκης, και τη «Ρωμιοσύνη» ο Μπιθικώτσης, αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης με πλατιά απήχηση, θα φέρει τον ποιητικό λόγο των Ελλήνων ποιητών κοντά στο ευρύ κοινό.Σημαντική στιγμή της εκπομπής, η συνάντηση του Γρηγόρη Μπιθικώτση με τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τη συνεργασία τους και για τον ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση που με τη δωρική του φωνή έδωσε συμβολική διάσταση στα μελοποιημένα τραγούδια του, φωνή που συνδέθηκε και με τον αντιδικτατορικό αγώνα. Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στα τραγούδια που μελοποίησε πρώτη φορά με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση και μιλάει για το νέο μουσικό κίνημα της δεκαετίας του ’60 στο δρόμο που αυτός άνοιξε δημιουργώντας λαϊκή μουσική με στίχους ποιητών.

Εμφανίζεται να τραγουδά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγούδια από το έργο του Μ.Θεοδωράκη, βασισμένο στην ποίηση του Γ. Ρίτσου και του Ο.Ελύτη ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης τον συνοδεύει καθισμένος στο πιάνο. Αφηγείται, μεταξύ άλλων, πώς έγραψε τη «Δραπετσώνα» σε στιχ. Τ.Λειβαδίτη, τραγούδι που επίσης ακούγεται να ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης στην εκπομπή. Τραγουδά επίσης Ν. Γκάτσο, το «Σε πότισα ροδόσταμο», τραγούδι που στην ιστορική συναυλία το 1961 στο θέατρο «Κεντρικόν» δεν μπόρεσε να πει εξαιτίας του άγχους που τον διακατείχε, γεγονός που αφηγείται ο Μπιθικώτσης στην εκπομπή. Ακούγονται, ακόμη, τα τραγούδια «Άπονη ζωή», «Άσπρη μέρα και για μας» μεγάλες επιτυχίες της συνεργασίας του Γρ.Μπιθικώτση με τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Ημ. Πρώτης προβολής: 29/4/1976

Έτος παραγωγής: 1976

Παρουσίαση-επιμέλεια: Γιώργος Παπαστεφάνου

Τηλεσκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS