Γρηγόρης Μπιθικώτσης – 7 Απριλίου 2005

Συμπληρώνονται φέτος δεκαοκτώ χρόνια από τον θάνατο του λαϊκού τραγουδιστή και συνθέτη Γρηγόρη Μπιθικώτση στις 7 Απριλίου 2005. Η δωρική φωνή του Μπιθικώτση, που αγκάλιασε την Ελλάδα από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι και πολύ μετά τη Μεταπολίτευση, σφράγισε το ελληνικό τραγούδι ακόμη περισσότερο μέσα από την ερμηνεία μελοποιημένων ποιημάτων των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, φέρνοντας τους στίχους του Ελύτη, του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Βάρναλη, του Λειβαδίτη, του Χριστοδούλου στο στόμα του απλού λαού.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει δυο μοναδικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από το 1984, τη χρονιά που ο κορυφαίος ερμηνευτής και δημιουργός αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας μεγάλης αποχαιρετιστήριας συναυλίας στην Αθήνα, την τελευταία της μεγάλης διαδρομής του στο τραγούδι, απόφαση στην οποία οδηγήθηκε μετά τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη που τον συγκλόνισε. Ο αποχαιρετισμός ωστόσο δεν ήταν οριστικός, αφού έκτοτε επέστρεφε είτε στη δισκογραφία είτε σε ζωντανές εμφανίσεις.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΝΑ
(video)

22 Ιουνίου 1984: Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μιλά στη Δήμητρα Γκουντούνα, λίγες μέρες πριν από την μεγάλη αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο στην Αθήνα, για την απόφασή του να σταματήσει τις εμφανίσεις του και τους λόγους που τον οδήγησαν να πραγματοποιήσει δύο μεγάλες αποχαιρετιστήριες συναυλίες. Αναφέρεται στη λαμπρή πορεία του κατά την οποία συνεργάστηκε με όλους τους σπουδαίους συνθέτες της εποχής του. Τέλος, μιλά για τη συναυλία που θα δοθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 25 Ιουνίου 1984.
Η συνέντευξη γυρίστηκε στο προαύλιο της ΕΡΤ.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Γκουντούνα
Διάρκεια: 2′ & 41”

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ 25/6/1984
(video)

Μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από τη μεγάλη αποχαιρετιστήρια συναυλία του Γρηγόρη Μπιθικώτση που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στις 25 Ιουνίου 1984, ως η τελευταία της μεγάλης διαδρομής του στο ελληνικό τραγούδι. Την ορχήστρα της συναυλίας διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Εκτός από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση τραγουδούν η Μαρία Δημητριάδη, ο Νίκος Δημητράτος, ο Κώστας Μαντζόπουλος και η Χρυσούλα Χριστοδούλου. Στη συναυλία παρευρίσκονται και μιλούν για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει αναφορά στη μοναδικότητα της φωνής του Μπιθικώτση,”τη φωνή της Ρωμιοσύνης”, η οποία συνδέθηκε με τον ποιητικό λόγο των Ελλήνων ποιητών που εισχώρησε στο ελληνικό τραγούδι και στο πλατύ κοινό. Θυμάται την ιστορική συναυλία το 1961 στο θέατρο “Κεντρικόν”. Mετά το τέλος της ομιλίας του τραγουδά με τον Μπιθικώτση το «Σε πότισα Ροδόσταμο» σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Ο Δημήτρης Χριστοδούλου του αφιερώνει το ποίημα του “Αυτό το πέλαγο” ενώ ο Γιάννης Ρίτσος τον προσφωνεί “μεγάλο βάρδο του ελληνικού λαού” στη φωνή του οποίου “πυκνώθηκαν οι καημοί, η λεβεντιά και η δύναμη όλης της Ρωμιοσύνης”. Ο κριτικός και ποιητής Κώστας Γεωργουσόπουλος, σχολιάζοντας κι αυτός το γεγονός πως η μεγάλη ποίηση έφτασε στα λαϊκά στρώματα μέσα από τη φωνή του Μπιθικώτση, τιμά τον μεγάλο ερμηνευτή εκ μέρους της Ένωσης των Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού προσφέροντάς του χρυσή πλακέτα.

Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη
Το πρόγραμμα μεταδόθηκε στις 6/10/1984.
Διάρκεια: 1 ώρα και 33′

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS