Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου – 25 Νοεμβρίου 1942

Για τα 75 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, της αντιστασιακής πράξης δολιοφθοράς απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1942, το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει να δείτε αφηγήσεις επιζώντων σχετικά με την προετοιμασία και την υλοποίηση του σαμποτάζ στο ντοκιμαντέρ:

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Επεισόδιο:006 ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1942 (Απόσπασμα) 

(video)
Νέο

Σειρά ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Στο έκτο επεισόδιο παρουσιάζεται η οργάνωση του αντάρτικου στα ελληνικά βουνά και ο ένοπλος αγώνας των αντάρτικων ομάδων το 1942.

Στο απόσπασμα γίνεται λόγος για την επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου 1942 με τη συνεργασία των ομάδων του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και Βρετανών σαμποτέρ. Παρουσιάζεται το σχέδιο της αποστολής που είχε καταστρωθεί από το στρατηγείο Μέσης Ανατολής, οι πρώτες επαφές των Βρετανών με τις ομάδες των ανταρτών και η ιστορική συνάντηση του Άρη Βελουχιώτη, του Ναπολέοντα Ζέρβα και του Βρετανού Ταγματάρχη Κρίστοφερ Γουντχάουζ στη Βίνιανη Ευρυτανίας, και περιγράφεται βήμα-βήμα η οργάνωση, προετοιμασία και εκτέλεση της επιχείρησης ανατίναξης της γέφυρας, μέσα από τις μαρτυρίες των ανταρτών που έλαβαν μέρος στην αποστολή. Εξιστορούν τα γεγονότα οι: Γιώργος Χουλιάρας, ιδρυτικό στέλεχος ΕΛΑΣ Ρούμελης, Δημήτρης Δημητρίου, διοικητής της ομάδας του ΕΛΑΣ Παρνασσίδος, Στέργιος Βούλγαρης, αντάρτης των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ, και Σπύρος Μπέκιος, διοικητής ομάδας του ΕΛΑΣ στην επιχείρηση του Γοργοπόταμου.

Έτος παραγωγής: 1987

Σκηνοθεσία: Αντώνης Βογιάζος

Για να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS