Η κυρία Ντορεμί – 16 Οκτωβρίου 1983

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς μυθοπλασίας της ΕΡΤ ”Η κυρία Ντορεμί”, η οποία πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου 1983. Η συγκεκριμένη σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Λιλίκας Νάκου και αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές της δημόσιας τηλεόρασης της δεκαετίας του 1980. Η υπόθεση της σειράς τοποθετείται χρονικά στην περίοδο του Μεσοπολέμου και βασίζεται σε εμπειρίες και βιώματα της ίδιας της Νάκου. Ειδικότερα, παρακολουθούμε την ”Κατερίνα Μακρή” που εγκαταλείπει το Παρίσι, επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται στην Κρήτη ως καθηγήτρια γαλλικών και ωδικής σε ένα σχολείο αρρένων του Ρεθύμνου.

Η ”Κυρία Ντορεμί” ολοκληρώθηκε σε 13 επεισόδια, η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Κουτελιδάκη, το σενάριο του Γιάννη Κανδήλα και η διεύθυνση φωτογραφίας του Δημήτρη Παπακωνσταντή. Η Ελένη Ανουσάκη πρωταγωνιστεί ως ”Κατερίνα Μακρή” ή ”κυρία Ντορεμί”, όπως τη λένε οι μαθητές της. Ακόμη, στην σειρά πρωταγωνιστούν οι: Βάσος Ανδρονίδης, Καίτη Λαμπροπούλου, Γιάννης Κακλέας, Θόδωρος Έξαρχος, Λουΐζα Ποδηματά, Μαλαίνα Ανουσάκη, Άννα Μακράκη, Γιώργος Κέντρος, Αλίκη Αλεξανδράκη, κ.ά. Επίσης, στην σειρά έκανε και την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση η Ελένη Ράντου σε νεαρή ηλικία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε εκ νέου από το πρωτότυπο φιλμ 16 mm τα 13 επεισόδια της σειράς και τα παρουσιάζει σε νέα, αποκατεστημένη έκδοση υψηλής ανάλυσης. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Ακόμη, μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα της σειράς και από το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.

Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ και θα είναι σύντομα διαθέσιμα στο ERTFLIX.

Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΕΜΙ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1


Στην σειρά ”Η κυρία Ντορεμί” βασικός χαρακτήρας είναι μια γυναίκα εκπαιδευτικός, η Κατερίνα Μακρή, η οποία, στην εποχή του Μεσοπολέμου, εγκαταλείπει το Παρίσι, για να έρθει στην Ελλάδα, τον τόπο καταγωγής της. Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα την εκπλήσσει και τα συναισθήματά της εναλλάσσονται, καθώς συναντάει ποικίλες συμπεριφορές και νοοτροπίες. Ο διορισμός της στο Ρέθυμνο γίνεται αφορμή να γνωρίσει τη συντηρητικότητα της επαρχίας και να διακινδυνεύσει τη σταδιοδρομία της και την υπόληψή της λόγω και του έρωτά της με ένα νεαρό Κρητικό, το Λευτέρη.

Στο πρώτο επεισόδιο, η Κατερίνα Μακρή (Ελένη Ανουσάκη), ταξιδεύει για την Κρήτη, παρατηρεί πρόσωπα και γεγονότα και ανακαλεί στη μνήμη της εικόνες και περιστατικά που στιγμάτισαν τις πρώτες ώρες της επιστροφής της στην Ελλάδα εν μέσω και της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά. Το λιμάνι του Ρεθύμνου είναι πλέον ορατό και η νεαρή εκπαιδευτικός εκφράζει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της.

Έτος παραγωγής: 1983
Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης
Σενάριο: Γιάννης Κανδύλας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Παπακωνσταντής
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ελένη Ανουσάκη, Βάσος Ανδρονίδης, Καίτη Λαμπροπούλου, Γιάννης Κακλέας, Θόδωρος Έξαρχος, Λουΐζα Ποδηματά, Μαλαίνα Ανουσάκη, Άννα Μακράκη, Γιώργος Κέντρος, Αλίκη Αλεξανδράκη, Ελένη Ράντου, Νίκος Δενδρινός, Θωμάς Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λουκάκης, κ.ά.

Από το φωτογραφικό μας Αρχείο:

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS