Η σφαγή στο Δίστομο – 10 Ιουνίου 1944

Στις 10 Ιουνίου συμπληρώνονται 77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του 1944 στο μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας, ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής αντιποίνων, όπου πάνω από 200 κάτοικοι, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο μνήμης της μεγάλης σφαγής στο Δίστομο, παρουσιάζει την εκπομπή παραγωγής του 1984:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΙΣΤΟΜΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ

(video)

Στην εκπομπή επιχειρείται με παραστατικό τρόπο η αναβίωση του ιστορικού ολοκαυτώματος της μαζικής εκτέλεσης κατοίκων του Διστόμου Βοιωτίας την 10η Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μέσα από αυτοβιογραφικές καταγραφές. Κάτοικοι του Διστόμου, επιζώντες της σφαγής, ανακαλούν μνήμες από την τραγωδία και καταθέτουν μπροστά στον φακό, συγκινησιακά φορτισμένοι, την προσωπική τους μαρτυρία.

Οι βιωματικές αφηγήσεις περιγράφουν το μακελειό που συντελέστηκε στο Δίστομο χωρίς να εξαιρούνται γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, ως πολιτική αντιποίνων για τις απώλειες των Γερμανών κατακτητών στη μάχη που προηγήθηκε στην περιοχή του Στειρίου, με τμήμα ανταρτών του ΕΛΑΣ. Καθώς ξετυλίγεται το χρονικό της σφαγής, αποκαλύπτεται ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα εναντίον αμάχων από τους Ναζί.

Στις 10 Ιουνίου 1944 γερμανικά στρατεύματα ξεκίνησαν από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση το Δίστομο, με σκοπό τον εντοπισμό και την αναχαίτιση Ελλήνων ανταρτών, σκορπίζοντας στο δρόμο τους τον θάνατο. Η συμπλοκή στο χωριό Στείρι, ύστερα από ενέδρα ανταρτών, ήταν σκληρή, οδήγησε σε απώλειες των Γερμανών και ανάγκασε τις ναζιστικές δυνάμεις να οπισθοχωρήσουν. Εξαγριωμένοι επέστρεψαν στο Δίστομο και ξεκινούν την επιχείρηση εξόντωσης εκτελώντας με πρωτοφανή αγριότητα όσους κατοίκους βρήκαν στο χωριό:γυναίκες, άντρες, γέρους και παιδιά ενώ λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το χωριό. Ο πρώτος που αποκεφαλίστηκε ήταν ο ιερέας του χωριού.

Στο τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ προβάλλονται κατ’ αντιπαραβολή εικόνες από την ανάλογης έκτασης σφαγή και καταστροφή που διαδραματίστηκε, την ίδια ημέρα, στο Οραντούρ της Γαλλίας, χωριό το οποίο επίσης ξεκλήρισαν και ισοπέδωσαν οι Ναζί.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 10 Ιουνίου 1984, με αφορμή την 40η επέτειο της σφαγής του Διστόμου.

Σκηνοθεσία: Μάχη Λιδωρικιώτη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS