Ιωάννης Ζίγδης – 21 Οκτωβρίου 1997

Νέο

Για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Ζίγδη το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει από το κοινοβουλευτικό αρχείο τηλεόρασης:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ/ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1970

Ομιλία του Προέδρου της ΕΔΗΚ Ιωάννη Ζίγδη στη Βουλή, στη συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, 26/06/1979.


Ο πρόεδρος της Ένωσης του Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ) Ιωάννης Ζίγδης, στην ομιλία του κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου περί κυρώσεως της συνθήκης ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ, υπογραμμίζει την ανησυχία του σχετικά με το ότι η είσοδος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα επιφέρει περιορισμό της κυριαρχίας του κράτους. Κάνει αναδρομή στην ιστορία της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και θίγει το ζήτημα της μεταγενέστερης επιλογής της σύνδεσης της Ελλάδος με την ΕΟΚ, ασκώντας κριτική στην πολιτική γραμμή της ένταξης στην ΕΟΚ που ακολούθησε η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά τη Δικτατορία. Αναφέρεται, επίσης, στην πρώτη διεύρυνση της ΕΕ και στις διαδικασίες προσχώρησης των άλλων χωρών. Αντικρούει το επιχείρημα πως η καταψήφιση της Συνθήκης κλείνει τις θύρες της ένταξης της χώρας στην Κοινότητα και χαρακτηρίζει την πράξη αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ ως την «επισημότερη διαμαρτυρία». Τέλος, ο Ιω. Ζίγδης ζητά τρίμηνη παράταση για την επικύρωση της συμφωνίας και προσθέτει, ότι αφήνει ελευθέρους τους βουλευτάς του να ψηφίσουν κατά την κρίση τους.

Διακρίνονται στα έδρανα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ιωάννη Ζίγδη, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου και άλλοι. Τον ομιλητή καλεί στο βήμα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS