Ιζαμπέλ Αλιέντε – 2 Αυγούστου 1942

Με αφορμή την γέννηση της Χιλιανής συγγραφέα Ιζαμπέλ Αλιέντε, σαν σήμερα, 2 Αυγούστου του 1942, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει την συνέντευξή της στην εκπομπή «Η ζωή είναι αλλού» και την Εύη Κυριακοπούλου, το 2006. 

Αναλυτικά Share

Η Χιλιανή συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε, η πιο πολυδιαβασμένη ισπανόφωνη συγγραφέας, γεννήθηκε σαν σήμερα, 2 Αυγούστου του 1942.  Η εκπομπή «Η ζωή είναι αλλού» με την Εύη Κυριακοπούλου, φιλοξένησε την συγγραφέα το 2006,  σε μια εκ βαθέων συνέντευξη.

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε, σπουδαία μορφή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας, θεωρείται η πιο πολυδιαβασμένη εν ζωή ισπανόφωνη συγγραφέας. Χιλιανή, ανιψιά του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε που σκοτώθηκε στο πραξικόπημα του 1973, γεννήθηκε στη Λίμα του Περού στις 2 Αυγούστου του 1942, έζησε στη Βενεζουέλα, τη Χιλή, το Περού κα, και από το 2003 ζει στην Καλιφόρνια. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Το Σπίτι των Πνευμάτων» (1982) την καθιέρωσε στο αναγνωστικό κοινό, ακολουθούμενο από άλλα 25 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες.

Με αφορμή την επέτειο γέννησης της Ιζαμπέλ Αλιέντε στις 2 Αυγούστου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τη συνέντευξη που είχε δώσει το 2006 στην Εύη Κυριακοπούλου και την εκπομπή «Η ζωή είναι αλλού».

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΙΖΑΜΠΕΛ ΑΛΙΕΝΤΕ

Καλεσμένη σε αυτή την εκπομπή της σειράς συνεντεύξεων της Εύης Κυριακοπούλου είναι η Χιλιανή συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε. Μια συζήτηση για το περιπετειώδες ταξίδι της στη ζωή και τη λογοτεχνία, τους έρωτες, τις απώλειες, τις εξορίες, τα θαύματα, τις μαγείες και τα πνεύματα. Η βραβευμένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας μιλά για τη ζωή της, και την αφήγηση ιστοριών. Σχολιάζει τις αλλαγές που έφερε η επιτυχία, αναφέρεται στα ταξίδια και τη διαμονή της σε πολλές χώρες του κόσμου, και, κυρίως, στον ρόλο που έπαιξε στη ζωή της ο θάνατος της κόρης της Πάουλα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, λόγος γίνεται για τις ιστορίες που γράφει και τους χαρακτήρες των βιβλίων της-και ιδιαίτερα τους γυναικείους- αλλά και για τα δύο στοιχεία που έχουν σημαδέψει τη ζωή της-τον έρωτα/αγάπη, και τη βία/θάνατο. Η Ιζαμπέλ Αλιέντε υπογραμμίζει την ανάγκη των ανθρώπων να διαβάζουν βιβλία και την ανάγκη της ανθρωπότητας για ιστορίες, αλλά και την αγάπη της για την διαδικασία της συγγραφής μιας ιστορίας. Τέλος, αναφέρεται στο πεπρωμένο, και στέκεται στη σχέση της με την μητέρα και τον παππού της.

Πρώτη προβολή εκπομπής:

12/07/2006

Κείμενα-παρουσίαση: Εύη Κυριακοπούλου

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κλεφτογιαννη

Σκηνοθέτης: Γιώργος Παναγιωτόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ