Καίτη Λαμπροπούλου – 31 Ιανουαρίου 2011

Η ηθοποιός Καίτη Λαμπροπούλου, ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο του θεάτρου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 ενώ η Κυψέλη ήταν η γειτονιά που μεγάλωσε. Μαθήτρια γυμνασίου ακόμη έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στο Θέατρο Τέχνης το 1942 με δάσκαλό της τον Κάρολο Κουν. Σύντροφος της ζωής της υπήρξε ο συγγραφέας Γιώργος Ρούσσος. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη αλλά και με σπουδαίους θιάσους όπως του Βασίλη Λογοθετίδη, της Λαμπέτη και του Χορν, της Κατερίνας Ανδρεάδη και συνέδεσε την καριέρα της με την αχώριστη φίλη της την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Την κινηματογραφική της πρεμιέρα έκανε το 1951 και έκτοτε συμμετείχε σε περισσότερες από 80 ταινίες, στις οποίες τη θυμόμαστε πάντα γλυκιά και χαριτωμένη. Αξιοσημείωτη παρουσία είχε και στην τηλεόραση ξεχωρίζοντας τη σειρά της ΕΡΤ «Οικογένεια Βλαμμένου» (1986), σε κείμενα του Δημήτρη Ψαθά, όπου πρωταγωνιστούσε η ίδια μαζί με τον Κώστα Ρηγόπουλο. Το 2004 της απονεμήθηκε το έπαθλο «Κυβέλη» για τη συνολική της θεατρική προσφορά. Η Καίτη Λαμπροπούλου έφυγε από τη ζωή την 31η Ιανουαρίου του 2011.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το αφιέρωμα:

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
ΚΑΙΤΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

(video)


Η εκπομπή «Σαν Παλιό Σινεμά» παρουσιάζει τα πορτρέτα ηθοποιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ξεδιπλώνοντας την προσωπική τους ιστορία ή την πορεία της στην τέχνη. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στην ηθοποιό Καίτη Λαμπροπούλου.

Η ηθοποιός μιλάει στην εκπομπή για την προσωπική της ζωή και την καλλιτεχνική της διαδρομή. Η αφήγησή της ξεκινά με την αναφορά στους γονείς της, στις επιχειρηματικές ασχολίες του πατέρα της και στα αδέλφια της. Θυμάται την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στο έργο «Αγριόπαπια» του Ίψεν, που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης το 1942. Αναφέρεται σε σταθμούς της θεατρικής της διαδρομής όπως, στη συνεργασία της με τον Δημήτρη Ροντήρη στο Εθνικό Θέατρο αρχικά κι έπειτα στην Ελληνική Σκηνή. Αφηγείται πώς γνώρισε τον άντρα της τον οποίο λάτρευε, τον Γιώργο Ρούσσο, δημοσιογράφο και θεατρικό συγγραφέα, όταν έπαιξε στον «Πρωτευουσιάνο» του, στο Θέατρο Κυβέλη.

Θυμάται ακόμη το ξεκίνημά της στον κινηματογράφο όπου έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην δραματική ταινία του Ν. Τσιφόρου «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει», από την οποία προβάλλεται απόσπασμα στην εκπομπή. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην προσωπική της φιλία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, με την οποία συνέδεσε την καριέρα της. Τέλος, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι το πάθος της ήταν το θέατρο και εκμυστηρεύεται βαθιές  προσωπικές της αλήθειες.

Η Ροζίτα Σώκου μιλάει για την προσωπικότητα της Καίτης Λαμπροπούλου, τη γλυκύτητα που τη χαρακτήριζε αλλά και την αναγνώριση του θεατρικού της ταλέντου από τους κριτικούς ήδη από το ξεκίνημά της, στη θεατρική πρεμιέρα της «Αγριόπαπιας» του Ίψεν όπου πρωτοεμφανίστηκε. Ακολούθησε η «Σουάνεβιτ» του Στρίντμπερκ. Τονίζει, ακόμη, την κλίση της στο τραγούδι.

Ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός μιλάει για τη γνωριμία του με την Καίτη Λαμπροπούλου και το χαρακτηρισμό που τις είχαν αποδώσει οι συναδέλφοι της στο θέατρο, χάρη στο γέλιο της και στην αγάπη της για τη ζωή.  Θυμάται τη συνεργασία του μαζί της και το ρόλο που ερμήνευε στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο ίδιος «Πρόσεξε το σκαλοπάτι», στο Θέατρο Λαμπέτη το 1994.

Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες συμμετείχε η Καίτη Λαμπροπούλου και φωτογραφικό υλικό.

Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Έτος παραγωγής: 2001

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS