Η Κατάληψη της Νομικής – 21 Φεβρουαρίου 1973

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 45 χρόνια από την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973, την πρώτη μαζική κινητοποίηση των φοιτητών κατά της δικτατορίας, που κορυφώθηκε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΝΟΜΙΚΗ ’73 – Η ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

(video)
Νέο

Εκπομπή από τη σειρά “Εδώ και Σήμερα”. Εννέα χρόνια μετά την κατάληψη της Νομικής, στις 21 Φεβρουαρίου του 1973, ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς φιλοξενεί στο στούντιο μέλη των τότε φοιτητικών επιτροπών κατάληψης. Ο Γιάννης Ματζουράνης, δικηγόρος-γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, η Ιωάννα Καρυστιάνη, νομικός, ο Νίκος Μπίστης, δικηγόρος, ο Διονύσης Μαυρογένης, φαρμακοποιός, ο Μάκης Παρασκευόπουλος, δικηγόρος και ο Στέφανος Τζουμάκας, δικηγόρος-βουλευτής, εξιστορούν τα γεγονότα και αποκαλύπτουν όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν μετά την κατάληψη της Νομικής. Εξηγούν πως η υπόσχεση της χούντας για ελεύθερες εκλογές κατέληξε στο φιάσκο των φοιτητικών εκλογών του 1972. Θυμούνται τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι να γίνουν οι καταλήψεις. Αποκαλύπτουν τις πρώτες ενέργειες των φοιτητών, αφού έκλεισαν οι πόρτες της Νομικής και τα μέτρα που πήραν για να περιφρουρήσουν την κατάληψη. Εξηγούν πως φτιάχτηκε το κείμενο του όρκου των φοιτητών και θυμούνται τις χειρόγραφες ανακοινώσεις που πετούσαν στον κόσμο, με συνθήματα όπως: «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ’ τη Δέσποινα και μπρος!», «Κάτω η επιστράτευση», «Ελλάς Ελλήνων φυλακισμένων» κ.ά. Αναφέρονται επίσης στις αντιδράσεις των Πανεπιστημιακών Αρχών, στη στάση που κράτησε ο Κλήρος, αλλά και στις συγκινητικές εκδηλώσεις και τη συμπαράσταση του κόσμου.

Τι συνέβη αλήθεια στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τη δεύτερη μέρα με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου; Ποια ήταν τα αιτήματα των φοιτητών και ποια η γραπτή δέσμευση της Συγκλήτου, που οδήγησε στην έξοδο τους από τη Νομική; Τι πραγματικά συνέβη στην τρίτη κατά σειρά κατάληψη, στις 20 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, στην οποία πραγματοποιήθηκε επέμβαση της αστυνομίας, μετά από αίτηση της Συγκλήτου; Προβάλλεται η μαρτυρία του τότε πρύτανη, Κωνσταντίνου Τούντα, ενώ παρεμβάλλεται σημαντικό αρχειακό υλικό των Κώστα Ζυρίνη, Θόδωρου Μαραγκού και Παντελή Βούλγαρη, που χρησιμοποιήθηκε στο φιλμ «Φοιτητές» του Σταύρου Τορνέ, αλλά και απόρρητες φωτογραφίες της Γενικής Ασφάλειας.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 23/2/1982

Σκηνοθεσία: Τάσος Μπιρσίμ

ΕΡΤ 1982

Δείτε ακόμη, από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ, στιγμιότυπα από τα γεγονότα της κατάληψης της Νομικής, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1973, όπως τα αποτύπωσε με τον φακό του ο φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλης Σαρρηκώστας.

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS