Κώστας Καρυωτάκης – 21 Ιουλίου 1928

Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη, στις 21 Ιουλίου 1928. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

(video)

Νέο

Στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη αναφέρεται το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά. Γίνεται αναφορά στα παιδικά του χρόνια και στις διάφορες πόλεις που αναγκάστηκε να ζήσει λόγω της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας του πατέρα του, στη συνεργασία του με τα λαϊκά περιοδικά «Ελλάς» και «Παρνασσός», ενώ φοιτούσε ακόμη στο Γυμνάσιο, αλλά και στη δημοσίευση ποιημάτων του σε διάφορα παιδικά περιοδικά. Επίσης, στην έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής «Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων», το 1919, καθώς και στην σατιρική επιθεώρηση «Γάμπα», που εξέδωσε την ίδια χρονιά μαζί με τον Άγη Λεβέντη, η οποία θεωρήθηκε προκλητική για τα χρηστά ήθη της εποχής και προσέλκυσε το ενδιαφέρον, όχι μόνο του αναγνωστικού κοινού, αλλά και της αστυνομίας, που απαγόρευσε την κυκλοφορία του περιοδικού.

Η εκπομπή αναφέρεται ακόμη στην βράβευση του στον «Φιλαδέλφειο» ποιητικό διαγωνισμό, στην κυκλοφορία της δεύτερης ποιητικής του συλλογής «Νηπενθή», το 1921, στην δημοσιοϋπαλληλική του περιπλάνηση, που ξεκίνησε από τη Σύρο και την Άρτα, στη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη και στην έκδοση της τρίτης και τελευταίας του ποιητικής συλλογής, το 1927, «Ελεγεία και Σάτιρες».

Ο αν. καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χ.Λ. Καράογλου, ο συγγραφέας Κώστας Βούλγαρης και ο ποιητής Θανάσης Κωσταβάρας μιλούν για τον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του, για τα γεγονότα της εποχής που τον επηρέασαν, για την απαισιοδοξία του, αλλά και για την αντίθεση του στις κοινωνικές συνθήκες, που εκφράστηκε τόσο μέσα από τη συνδικαλιστική του δράση, όσο και μέσα από την ποίηση και τα πεζογραφήματα του. Εξηγούν επίσης τους λόγους για τους οποίους αμφισβητήθηκε, για να αναγνωριστεί, μισό αιώνα μετά την αυτοκτονία του, η διαχρονικότητα της ποίησης του.

Παράλληλα διαβάζονται αποσπάσματα από τις ποιητικές του συλλογές και προβάλλεται φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Έτος παραγωγής: 2001

Αφήγηση: Λυδία Φωτοπούλου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS