Ο Κώστας Βουτσάς σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου και ξεκίνησε την εβδομηκονταετή υποκριτική καριέρα του συμμετέχοντας σε τοπικούς και περιοδεύοντες θιάσους (μπουλούκια). Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έκανε το 1953, στην ταινία του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», όπου συμμετείχε ως κομπάρσος. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Αλέκο Σακελλάριο, στις ταινίες «Η κυρά μας η μαμμή», που αποτέλεσε και το εισιτήριο του για την Φίνος Φιλμ και «Η Αλίκη στο Ναυτικό». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Γιάννη Δαλιανίδη στην ταινία «Ο κατήφορος», που ήταν αυτή που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Στα χρόνια που ακολούθησαν πρωταγωνίστησε σε αξέχαστες κωμωδίες και μιούζικαλ του ελληνικού κινηματογράφου. Το 1984, στο 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Βουτσάς έλαβε ειδική μνεία για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο έρωτας του Οδυσσέα» του Βασίλη Βαφέα. Την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση έκανε το 1973 στη σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Ονειροπαρμένος», η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη ΕΡΤ. Ακολούθησαν «Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού» (ΥΕΝΕΔ, 1979), «Ο Ανδροκλής και τα Λιοντάρια του» (ΕΡΤ, 1985) και πολλές ακόμη, ενώ σημαντική ήταν η πορεία του και στο θέατρο, όπου υπηρέτησε τόσο την πρόζα όσο και την επιθεώρηση και το μιούζικαλ, ενώ έπαιξε και σε κωμωδίες του Αριστοφάνη, όπως «Θεσμοφοριάζουσες», «Σφήκες», «Όρνιθες», «Αχαρνείς».
Για τα πέντε χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Κώστα Βουτσά, δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο της σειράς «Πρόσωπα Θεάτρου», αφιερωμένο στο μεγάλο ηθοποιό και τη σπουδαία πορεία του.
ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ
Τα «Πρόσωπα Θεάτρου» ήταν σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του 1980, όπου παρουσιάζονται προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Το επεισόδιο αυτό ήταν αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα κωμικό.
Σε σχέση με το περιεχόμενο του επεισοδίου: Ο Βουτσάς αποκαλύπτει πώς βγήκε στο θέατρο από μια σύμπτωση. Η παράσταση της κατασκήνωσης, στην οποία συμμετείχε, ήταν αυτή που τον έκανε να νιώσει για πρώτη φορά δημοφιλής, αλλά κι αυτή που στάθηκε αφορμή για να γραφτεί στη δραματική σχολή. Λόγω των αντιρρήσεων μάλιστα των γονιών του αναγκάστηκε να εργάζεται όλη την ημέρα και το βράδυ να παρακολουθεί τα μαθήματα. Σπουδαστής ακόμη συμμετείχε ως κομπάρσος στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, όπου μαζί με τον Άλκη Στέα υποδύονταν δύο αξιωματούχους, ενώ έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο μαζί με τον Γιώργο Λαζαρίδη. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του κατέβηκε στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη και έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια του ηθοποιού.
Η αναζήτηση για δουλειά στην Αθήνα αποδείχθηκε δύσκολη για τον Κώστα Βουτσά, που αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε σιγά-σιγά να εργάζεται ως ηθοποιός. Η συνεργασία του με την Καλή Καλό τον οδήγησε και πάλι στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε και με τον Γιάννη Μπουρνέλη. Μέχρι που ήρθε η κινηματογραφική ταινία «Ο κατήφορος» του Γιάννη Δαλιανίδη, που στάθηκε αφορμή, όπως λέει, για να διαγράψει μια λαμπρή πορεία τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ο γνωστός ηθοποιός θυμάται επίσης τις περιοδείες του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μιλά για την επιτυχία, για το απαιτητικό κοινό της επαρχίας, αλλά και για τα περιφερειακά θέατρα, τα οποία έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Παράλληλα προβάλλονται σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, όπως κι ένα γκάλοπ, στο οποίο ο κόσμος μιλά για τον Κώστα Βουτσά.
Έρευνα-επιμέλεια: Νανά Νικολάου, Χρίστος Αυθίνος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου
Πληροφορίες παραγωγής: Παραγωγή θεατρικού τμήματος ΕΡΤ, 1983
Δείτε περισσότερα: https://archive.ert.gr/