Λέλα Καραγιάννη – 8 Σεπτεμβρίου 1944

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη μνήμη της Λέλας Καραγιάννη, πρωτεργάτιδας της Εθνικής Αντίστασης, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την εκτέλεσή της από τους Γερμανούς κατακτητές, μαζί με άλλους αγωνιστές στο Χαϊδάρι, ξημερώματα της 8ης Σεπτεμβρίου 1944.

Δείτε το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην αντιστασιακή δράση και στην προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της “Μπουμπουλίνας της Κατοχής”, με τίτλο:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ


Στιγμές από τη δράση και τη ζωή της Λέλας Καραγιάννη, ηρωίδας της Αντίστασης και αρχηγού της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», μέσα από την προσωπική ματιά του γιου της Γιώργου. Καταζητούμενος και ο ίδιος την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, επιχειρεί μέσα από αποσπασματικές μνήμες να φωτίσει πλευρές της αντιστασιακής δράσης της μητέρας του, όπως η σύσταση της θρυλικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» το 1941, η οποία αναλάμβανε τη φυγάδευση Βρετανών συμμάχων στο Κάιρο αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού.

Με αρχηγείο το αρωματοπωλείο του άντρα της στην οδό Πατησίων και με τη συνδρομή των επτά παιδιών της, η Λέλα Καραγιάννη επιδόθηκε σε κατασκοπεία κατά του εχθρού, συλλέγοντας πληροφορίες τις οποίες διοχέτευε κατόπιν σε όλες τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις. Η αφήγηση κλείνει με αναφορά στη βίαιη σύλληψη και εκτέλεσή της από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής το 1944, καθώς και στη σύλληψη πέντε από τα παιδιά της, τα οποία βασανίστηκαν αλλά διέφυγαν τελικά την εκτέλεση.

Σπάνιες κινηματογραφικές λήψεις μεταφέρουν εικόνες από την Αθήνα της Κατοχής, ενώ οι αφηγήσεις του Γιώργου Καραγιάννη συνθέτουν το πορτρέτο όχι μόνο μιας ηρωίδας αλλά και μιας στοργικής μητέρας. Παράνομες κινηματογραφικές λήψεις μεταφέρουν σπάνιες εικόνες από την Αθήνα της Κατοχής.

Έτος παραγωγής: 2005

Σενάριο -σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS