Λήδα Τασοπούλου – 12 Σεπτεμβρίου 2005

Σαν σήμερα πριν 18 χρόνια έφυγε από τη ζωή η Λήδα Τασοπούλου, ηθοποιός και σκηνοθέτιδα καθώς και ιδρυτικό μέλος της ιστορικής θεατρικής ομάδας «Αμφιθέατρο» με τον Σπύρο Ευαγγελάτο του οποίου υπήρξε πρωταγωνίστρια και αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια. Επί 30 συναπτά έτη πρωταγωνίστρια στην Επίδαυρο, η Τασοπούλου είχε φοιτήσει στη δραματική Σχολή του  Εθνικού θεάτρου, ενώ κορυφαία στιγμή της θεωρείται η ερμηνεία της στην Ηλέκτρα το 1991. Η τελευταία της θεατρική παρουσία ήταν το 2004, όταν ερμήνευσε την Ανδρομάχη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Το 1994 τιμήθηκε με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για την ερμηνεία της Αγνής στο Ονειρόδραμα και το 1999 με το Α βραβείο γυναικείου ρόλου από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, για την ερμηνεία της στη Θεοφανώ του Αγγελου Τερζάκη.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ θέμα από την εκπομπή «Συνεικόνες», παραγωγής 1996 όπου παρουσιάζεται η παράσταση «Ίων» του Ευριπίδη από την ομάδα «Αμφιθέατρο» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όπου πρωταγωνιστούσε η Τασοπούλου.

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΙΩΝ»


Oι «Συνεικόνες» είναι πολιτιστικό περιοδικό που παρουσιάζει πολιτιστικά δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο θέμα αυτό, από το 38ο επεισόδιο του περιοδικού,  προβάλλεται η παράσταση «Ίων» της ομάδας Αμφιθέατρο (1996) και συνεντεύξεις των βασικών συντελεστών Λήδας Τασοπούλου και Σπύρου Ευαγγελάτου. Συγκεκριμένα η Τασοπούλου μιλά για το ρόλο της Κρέουσας, το χαρακτήρα της και τις εναλλαγές κωμικού- τραγικού στο έργο. Ο Ευαγγελάτος συζητά για την παράσταση γενικά, τις σκηνοθετικές προκλήσεις, το ύφος της και τη θεματολογία της. Προβάλλονται ενδιάμεσα και αποσπάσματα από την παράσταση με την Τασοπούλου και τον Σωτήρη Βάγια.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καψωμένος.
Ρεπορτάζ: Αθηνά Καμπάκογλου.
Ημερομηνία τηλεοπτικής προβολής: 24/9/1996

Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία & μετάφραση: Σπύρος Ευαγγελάτος
Ποίηση: Ευρυπίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Απόστολος Βέττας
Μουσική σύνθεση: Θάνος Μικρούτσικος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σωτήρης Βάγιας (Ίωνας) , Λήδα Τασοπούλου (Κρέουσα), Αρτό Απαρτιάν (Ξούθος) , Γιώργος Καράσης (Ερμής) , Γεωργία Καλλέργη, Μ. Διακουμάκου (Αθηνά)Κώστας Αθανασόπουλος , Άννα Βυθούλκα.

Δείτε περισσότερα εδώ: archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS