Λιλή Ζωγράφου – 2 Οκτωβρίου 1998

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο της Λιλής Ζωγράφου. Αντισυμβατική και πρωτοποριακή λογοτέχνιδα, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, η Λιλή Ζωγράφου πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1950, έγινε γνωστή  λίγο αργότερα με το έργο της «Νίκος Καζαντζάκης, ένας τραγικός». Μερικά από τα πιο γνωστά έργα της είναι τα «Επάγγελμα: Πόρνη», «Η γυναίκα σου η αλήτισσα» (1984), «Η Συβαρίτισσα»-έργο έντονα αυτοβιογραφικό, «Νύχτωσε αγάπη μου, είναι χθες», «Παλαιοπώλης αναμνήσεων», «Κάφκα, ο σύγχρονός μας», «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1994), το οποίο διασκευάστηκε και προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1997, καθώς και το δοκίμιο «Αντίγνωση: Τα δεκανίκια του καπιταλισμού», το οποίο προκάλεσε συζητήσεις. Διανοούμενη και ακτιβίστρια, η Λιλή Ζωγράφου εξέφρασε με το έργο της έναν λόγο ακέραιο και ασυμβίβαστο για την προσωπική ελευθερία του ανθρώπου, τη χειραφέτηση των γυναικών, τη σεξουαλική απελευθέρωση.

Με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο της Λιλής Ζωγράφου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών «Αντ’ αυτού», στην οποία ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Γκιώνης συζητά με την Εύη Κυριακοπούλου για την συγγραφέα.

ΑΝΤ’ΑΥΤΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιώνης μιλά για τη συγγραφέα Λιλή Ζωγράφου, όπως την έζησε μέσα από την επαγγελματική και φιλική τους σχέση. Ο Δημήτρης Γκιώνης καταθέτει στην Εύη Κυριακοπούλου τις προσωπικές του αναμνήσεις από τη σχέση του με τη συγγραφέα και φωτίζει πτυχές της προσωπικότητάς της. Αναφέρεται στο ξεκίνημα της φιλικής του σχέσης μέσα από την επαγγελματική τους γνωριμία και στέκεται σε στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς της, όπως η ντομπροσύνη, αλλά και το ενδιαφέρον της για τα κοινά και η συμπαράστασή της στους «κατατρεγμένους». Λόγος γίνεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την για το πώς η ίδια έβλεπε τον εαυτό της σαν συγγραφέα, αλλά και σα γυναίκα, για τον ειλικρινή φεμινισμό στην πράξη που τη διέκρινε και την ενόχλησή της στον χαρακτηρισμό της ως φεμινίστρια, αλλά και τα γυναικεία πρότυπα που είχε (Μαρί Κιουρί και Μελίνα Μερκούρη). Σχολιάζεται ακόμη, η άποψή της για τον γάμο και τις φιλίες, την ατομική ελευθερία καθώς και η κυριαρχία του έρωτα στη ζωή της. Λόγος γίνεται, τέλος, για το συγγραφικό της έργο. Παρεμβάλλεται απόσπασμα από την εκπομπή «Ριμέικ» της Ρένας Θεολογίδου, στο οποίο η συγγραφέας μιλά για την τηλεοπτική μεταφορά του έργου της  «Η αγάπη άργησε μια μέρα».

Παραγωγή: 2000

Σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη

Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση:

Εύη Κυριακοπούλου

Μπορείτε επίσης να δείτε ολόκληρη τη δραματική σειρά της ΕΡΤ «Η αγάπη άργησε μια μέρα», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Λ.Ζωγράφου, εδώ:
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS