Λιλίκα Νάκου -25 Μαΐου 1989

Σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου 1989, έφυγε από τη ζωή η σημαντική συγγραφέας του μεσοπολέμου, Λιλίκα Νάκου. Γεννημένη στην Αθήνα το 1904 από μεγαλοαστική οικογένεια, μαθήτευσε στη σχολή Χιλλ και το 1917 ξεκίνησε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή της Γενεύης. Επέστρεψε στη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ’30 και λόγω οικονομικών προβλημάτων εργάστηκε από το 1934 ως δασκάλα Ωδικής, αρχικά στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια στην Αθήνα, όμως το 1936 αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ακρόπολις και Έθνος (ως ανταποκρίτρια και στο εξωτερικό), καθώς και με τα περιοδικά Νέα Εστία, Νεοελληνικά Γράμματα, κ.ά.

Την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε στο Παρίσι, δημοσιεύοντας διηγήματα και νουβέλες σε διάφορα περιοδικά. Το 1932 εκδόθηκε στην Ελλάδα η συλλογή διηγημάτων της “Η Ξεπάρθενη”, ενώ την ίδια περίοδο γνωρίστηκε με το Νίκο Καζαντζάκη και μπήκε στο λογοτεχνικό κύκλο της Δεξαμενής (Βάρναλης, Θεοτόκης, Καμπύσης κ.ά. Γνωστά έργα της είναι: “Η κυρία Ντορεμί” (1955), “Για μια καινούργια ζωή” (1960), τα οποία μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση από την ΕΡΤ το 1983 και από την ΕΤ-2 το 1988 αντίστοιχα, καθώς και το “Η παρθενίας της δεσποινίδας Τάδε” (1981).

Το έργο της Λιλίκας Νάκου είναι ιδιαίτερα σημαντικό μιας και με τη γραφή της καυτηριάζει κοινωνικά ζητήματα όπως την προίκα, την πορνεία, τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία καθώς και την καταπίεση της Ελληνίδας από το πατριαρχικό και μιλιταριστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου του 1936. Η υπόθεση των περισσότερων έργων της στηρίζεται σε προσωπικά της βιώματα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο θανάτου της Λιλίκας Νάκου, παρουσιάζει ένα επεισόδιο από την εκπομπή της Ρένας Θεολογίδου «Το σήριαλ των σήριαλ», παραγωγής 1991, το οποίο είναι αφιερωμένο στην τηλεοπτική σειρά «Η κυρία Ντορεμί» η οποία βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Λιλίκας Νάκου και προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1983.

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ

Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΕΜΙ


«Το σήριαλ των σήριαλ» είναι η πρώτη σειρά που κάνει αναδρομή στα ελληνικά σίριαλ της δημόσιας τηλεόρασης από το 1970 έως αρχές δεκαετίας ’90, με αποσπάσματα επεισοδίων από εμβληματικές σειρές που άφησαν εποχή, σε επιμέλεια-παρουσίαση της δημοσιογράφου Ρένας Θεολογίδου.

Το εικοστό έβδομο επεισόδιο του «Σήριαλ των σήριαλ» είναι αφιερωμένο στην τηλεοπτική σειρά 13 επεισοδίων «Η κυρία Ντορεμί», παραγωγής 1983. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Κουτελιδάκης και το σενάριο ο Γιάννης Κανδήλας. Βασικός χαρακτήρας της σειράς είναι μια γυναίκα εκπαιδευτικός, ρόλο τον οποίο ερμηνεύει η Ελένη Ανουσάκη, η οποία, στην εποχή του Μεσοπολέμου, εγκαταλείπει το Παρίσι, για να έρθει στην Ελλάδα. Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα την εκπλήσσει και τα συναισθήματά της εναλλάσσονται, καθώς συναντάει ποικίλες συμπεριφορές και νοοτροπίες. Ο διορισμός της ως δασκάλας Ωδικής στο Ρέθυμνο γίνεται αφορμή να γνωρίσει τη συντηρητικότητα της επαρχίας και να διακινδυνεύσει τη σταδιοδρομία της και την υπόληψη της. Η συγκεκριμένη σειρά βρίθει βιογραφικών στοιχείων από τη ζωή της Λιλίκας Νάκου, ανέδειξε για πρώτη φορά στην τηλεόραση τις σκοτεινές πτυχές της περιόδου της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά και θεωρείται πλέον μία από τις κλασικές σειρές της δημόσιας τηλεόρασης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η Ρένα Θεολογίδου μιλά για την σημασία της τηλεοπτικής μεταφοράς του μυθιστορήματος της Λιλίκας Νάκου και τα βιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως που εντοπίζονται στο σενάριο. Ακόμη, προβάλλονται αποσπάσματα από διάφορα επεισόδια της σειράς στα οποία εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί: Ελένη Ανουσάκη, Βάσος Ανδρονίδης, Γιάννης Κακλέας, Άννα Μακράκη, Ελένη Κοκκίδου, κ.ά.

Έτος παραγωγής: 1991

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κούρτης

Κείμενα-Παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Έρευνα-Συντονισμός: Ντέπυ Γκολεμά

 

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS