Μάνος Χατζιδάκις – 15 Ιουνίου 1994

Στις 15 Ιουνίου 1994 έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο κορυφαίος συνθέτης αναμόρφωσε το ελληνικό τραγούδι με την πρωτότυπη μουσική του, συνέδεσε τη λόγια με την λαϊκή μουσική παράδοση και το αριστουργηματικό του έργο αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Οι απόψεις του, ως διανοούμενου και εύστοχου παρατηρητή της εποχής του, αναλλοίωτες και διαχρονικές, παραμένουν πολύ περισσότερο απαραίτητες σήμερα. Δείτε τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νοέμβριο του 1989, με αφορμή την ίδρυση της Ορχήστρας των Χρωμάτων, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις του για τη μουσική στη χώρας μας, η γνήσια σχέση με το κοινό του αλλά και το όραμά του για το επίλεκτο συμφωνικό σύνολο που ίδρυσε ο ίδιος. Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε για την ΕΤ-1 η δημοσιογράφος Δήμητρα Γκουντούνα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΗΝ ΕΤ-1 ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΝΑ

(video)

Η συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι στην ΕΤ-1 και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Γκουντούνα δόθηκε στις 15/11/1989 λίγες μέρες πριν από την πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων, στις 23/11/1989, στο θέατρο Παλλάς υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι. Στο βίντεο περιέχονται επίσης στιγμιότυπα από τη συνέντευξη Τύπου του Μάνου Χατζιδάκι σχετικά με τη δημιουργία, τις προϋποθέσεις και της προοπτικές της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μάνος Χατζιδάκις αναπτύσσει τους λόγους της πρόθεσής του να ιδρύσει την Ορχήστρα των Χρωμάτων όπως, την προσέλκυση μυημένου κοινού, το υψηλό επίπεδο των μελών της και αναφέρεται στο θέμα της οικονομικής της επιβίωσης. Μιλά επίσης για τη μουσική παιδεία στη χώρα μας, για το πώς “εθίζεται” ο νέος στη μουσική και πώς καθίσταται καλός ακροατής. Τονίζει το ρόλο των μέσων ενημέρωσης ως προς τη μουσική κατάρτιση του νεανικού κοινού, να μη δημιουργείται σύγχυση ανάμεσα στα διαφορετικά είδη της μουσικής, ώστε να μπορεί ο νέος να αποκτά καθαρή εικόνα και να κατατοπίζεται σωστά.

Μιλά για τα δικά του ερεθίσματα χαρακτηρίζοντας «ειδική περίπτωση» την προσωπική του περίπτωση λέγοντας πως είχε έφεση στη μουσική. Απαντά στους χαρακτηρισμούς που του καταλογίζουν σε σχέση με την αντίθεσή του στο λαϊκισμό, διαχωρίζοντάς το από το λαϊκό στοιχείο. Επισημαίνει το γεγονός ύπαρξης μουσικού κοινού που δεν πηγαίνει στο χώρο των συναυλιών και τονίζει την ανάγκη εύρεσης τρόπων προσέλκυσής του.

Σκιαγραφεί ο ίδιος το πορτρέτο του, μιλά για την πορεία της ζωής του και για ό,τι τον διαμόρφωσε. Ο σπουδαίος συνθέτης μιλά, ακόμη, για τους ακροατές των συναυλιών του και για τη σχέση του με το κοινό που τον ακολουθεί.

Τέλος, απαντώντας για τη σχέση μουσικής και πολιτικής σχολιάζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 1989. Αφορμή, τα σχόλια των εφημερίδων για την επίθεση που έκανε ο Μάνος Χατζιδάκις από την εκπομπή του στο ποσοστό 40% που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.

Ακούγεται απόσπασμα από τον «Μεγάλο Ερωτικό» (1972) με τη φωνή του Δημήτρη Ψαριανού, συγκεκριμένα από το ποίημα «Ελένη» του Οδυσσέα Ελύτη.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS