Μάνος Χατζιδάκις – 15 Ιουνίου 1994

24 χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουνίου του 1994. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου δημιουργού ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ» (1972) ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

(video)
Νέο

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα και τους δημιουργούς του. Το επεισόδιο αυτό της σειράς «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία» αναφέρεται στο μουσικό έργο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» του Μάνου Χατζιδάκι (1972), έργο ορόσημο της ελληνικής μουσικής. Πρόκειται για κύκλο τραγουδιών που υμνούν τον αγνό και καθαρό έρωτα όπως αυτός εκφράζεται στα ποιήματα της Μυρτιώτισσας, του Ελύτη, του Καβάφη, της Σαπφώς, του Γκάτσου, του Σολωμού, του Χορτάτζη ή του Σολομώντα, τα οποία μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η εκπομπή ανιχνεύει την αφορμή και τις συνθήκες δημιουργίας του έργου, μέσα από τις μαρτυρίες του ίδιου του συνθέτη και των ερμηνευτών. Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την ιδέα που στάθηκε αφορμή για τη σύνθεση του «Μεγάλου Ερωτικού» στη διάρκεια της Δικτατορίας το 1972, για το περιεχόμενό του, καθώς συνίσταται στην ενσωμάτωση ποιημάτων απ’όλη την ιστορία της ερωτικής ποίησης αλλά και για τη συνεργασία του με τη Φλέρυ Νταντωνάκη. Η ιδέα του «Μεγάλου Ερωτικού» ξεκίνησε από το ποίημα της Μυρτιώτισσας «Σ’ αγαπώ» που γράφτηκε για το γιο της. Ο ίδιος ο δημιουργός απαντά στους τότε επικριτές του για την επιλογή του αυτή μέσα στην περίοδο της δικτατορίας, ότι το αίτημα εκείνης της εποχής ήταν να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας και την ποιητική μας καταγωγή.

Ο Δημήτρης Ψαριανός, επίσης ερμηνευτής των τραγουδιών του «Μεγάλου Ερωτικού» και ο κοντραμπασίστας Ανδρέας Ροδουσάκης εκτελεστής μουσικός του έργου, μιλούν για τη μουσική προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι και περιγράφουν με ζωντάνια την εμπειρία συνεργασίας τους μαζί του στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και για την επίδραση που άσκησε στην πορεία τους. Εκτιμούν επίσης, από τη δική του ο καθένας σκοπιά, την μουσική αξία του «Μεγάλου Ερωτικού» παραθέτοντας τα στοιχεία που τον αναδεικνύουν σε μείζον πνευματικό γεγονός και σταθμό στην πορεία της ελληνικής μουσικής.

Τέλος, ανακαλούν στη μνήμη τους στιγμές από τις πρόβες και μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα από τις ηχογραφήσεις. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται σπάνια ντοκουμέντα με πλάνα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του «Μεγάλου Ερωτικού» στα στούντιο παραγωγής της Κολούμπια.

Έτος παραγωγής: 2007

Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS