Μάνος Χατζιδάκις – 23 Οκτωβρίου 1925

Συμπληρώνονται 98 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι (1925-1994). Γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925. Η μητέρα του ήταν από την Αδριανούπολη, κόρη του Κωνσταντίνου Αρβανιτίδη, και ο πατέρας του από το Ρέθυμνο της Κρήτης. Μετά τον χωρισμό των γονιών του, το 1932, ο Μάνος Χατζιδάκις με τη μητέρα του και την αδελφή του εγκαθίστανται οριστικά στην Αθήνα. Με αφορμή τη γέννηση του κορυφαίου μουσικού δημιουργού το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ξεχωριστό τεκμήριο:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΚΑΙ Ν. ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

(video)

Ρεπορτάζ στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής «Έκτακτη Έκδοση», που επιμελείται η Δήμητρα Γκουντούνα, με θέμα τη συναυλία που έδωσε ο Μάνος Χατζιδάκις στην ακριτική Κόνιτσα τον Αύγουστο του 1991, μαζί με τη Νάνα Μούσχουρη.

Η συναυλία αποτελούσε μέρος μιας σειράς συναυλιών σε παραμεθόριες περιοχές, είχε προηγηθεί η συναυλία του Χατζιδάκι και της Μούσχουρη στο Καστελλόριζο (22 Αυγούστου 1991), με την οποία απέτισαν φόρο τιμής στην Κυρά της Ρω, την αιώνια ακρίτισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη. Τις συναυλίες διοργάνωσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μαζί με την ΕΤ-1. Η ιδέα ήταν να δοθεί πνοή στις απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές και οι δύο μεγάλες συναυλίες που δόθηκαν για τα στρατευμένα παιδιά αλλά και τους κατοίκους πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και σημαδεύτηκαν με συγκίνηση. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις κοντά στα ελληνικά σύνορα, με τίτλο “Έξω απ’ το Χρόνο”, έσμιξαν ξανα τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Νάνα Μούσχουρη με την τελευταία να ερμηνεύει τραγούδια που είχε πάρα πολλά χρόνια να τραγουδήσει και άλλα που δεν τραγούδησε ποτέ στην Ελλάδα.

Παρακολουθούμε πλάνα από τη συναυλία στην Κόνιτσα υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς η Νάνα Μούσχουρη τραγουδά το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» και τα «Λιανοτράγουδα», μαζί με τον Ηλία Λιούγκο, από τον «Μεγάλο Ερωτικό», σ’ ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο λυρισμό και τρυφερότητα.

Περιλαμβάνονται οι συνεντεύξεις του Μάνου Χατζιδάκι και της Νάνας Μούσχουρη στον Κώστα Κωβαίο, οι οποίοι μοιράζονται τη συγκίνησή τους για τη μοναδική εμπειρία που έζησαν κατά την πραγματοποίηση της συναυλίας στην ακριτική κωμόπολη κοντά στα αλβανικά σύνορα, εξηγούν τι σημαίνουν για εκείνους τέτοιου είδους εκδηλώσεις στις παραμεθόριες περιοχές, και μιλούν για τη μεταξύ τους συνεργασία. Πιο συγκεκριμένα ο Μάνος Χατζιδάκις δίνει έμφαση στην επαφή με το κοινό σε έναν χώρο σχεδόν απρόσιτο και απομακρυσμένο ενώ η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη εξομολογείται την αγάπη της για την Ελλάδα και περιγράφει το δικό της συναίσθημα για τους Έλληνες του εξωτερικού που ζούν μακριά από την πατρίδα τους.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 1991, στην αυλή ενός σχολείου στην Κόνιτσα, παρουσία του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού. Στα πλάνα περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από την προσέλευση του κόσμου που πλημμύρισε με την παρουσία του τον χώρο.

Επιμέλεια εκπομπής: Δήμητρα Γκουντούνα
Ρεπορτάζ: Κώστας Κωβαίος

Η συναυλία μεταδόθηκε ολόκληρη από την ΕΤ-1 τον Σεπτέμβριο του 1991, στη ζώνη “Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις”.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS