Μάνος Λοΐζος – 17 Σεπτεμβρίου 1982

Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, και σε ηλικία 17 ετών ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει
Φαρμακευτική αλλά δεν συνέχισε τις σπουδές του. Το 1962 ηχογράφησε το πρώτο του
τραγούδι «Το τραγούδι του δρόμου», με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο. Τα περισσότερα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες. Συνεργάστηκε με στιχουργούς και ποιητές όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (που ήταν και στενός φίλος), ο Γιάννης Νεγρεπόντης, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, με τον μουσικό παραγωγό Αχιλλέα Θεοφίλου, τον Μανώλη Ρασούλη (στα τέλη του ’70) και με μεγάλες νέες φωνές, τότε, όπως η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Καλατζής. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα “Γράμματα στην Αγαπημένη” σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 45 ετών στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του σπουδαίου συνθέτη, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ (1937-1982), 14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
(video)


Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του αξέχαστου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, με στοιχεία από το ομότιτλο βιβλίο του. Στενοί φίλοι του συνθέτη, τραγουδιστές που ερμήνευσαν τραγούδια του και συνάδελφοί του ξεδιπλώνουν τη προσωπικότητα του ανθρώπου Μάνου Λοΐζου. Γνωστοί τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια του, ενώ συμμετέχουν η χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και η Φιλαρμονική Χαλανδρίου.Η συγκεκριμένη εκπομπή αποτελεί το πρώτο μέρος.

Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία για τις μουσικές του σπουδές στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, για την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων στην Αθήνα αρχικά στο Κολωνάκι κι έπειτα στο υπόγειο της οδού Κερκύρας στην Κυψέλη, για τις ιδεολογικές του αναζητήσεις και την αγάπη του για τη μουσική. Ο ποιητής Άκος Δασκαλόπουλος και ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής μιλούν για τα τραγούδια του που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά ενώ για τον Μάνο Λοΐζο μιλούν επίσης στην εκπομπή ο Γιάννης Πάριος και ο μουσικός παραγωγός Αχιλλέας Θεοφίλου.

Ακούγονται τα τραγούδια: «Δρόμος» στίχοι: Κ. Μητρόπουλος, «Σ’ ακολουθώ» στίχοι: Μ. Λοΐζος, τραγούδι: Β. Παπακωνσταντίνου, «Δε θα ξαναγαπήσω», στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος, τραγούδι Γ. Πάριος, «Ένα γέρικο καράβι», στίχοι Λ. Παπαδόπουλος, τραγούδι Γ. Πάριος, «Όλα σε θυμίζουν», στίχοι: Μ. Ρασούλης, τραγούδι Χάρις Αλεξίου, «Μάνα δε φυτέψαμε», στίχοι: Λ. Παπαδόπουλου, τραγούδι Γ. Ανδρεάτος, «1η Μαΐου», μουσική-στίχοι: Μάνος Λοΐζος, «Μια καλημέρα είναι αυτή», στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου, τραγούδι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αθηνά Μόραλη,  «Δελφίνι-Δελφινάκι» στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος, τραγούδι: Γ. Καλατζής, «Το λαϊκό το καφενείο» στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος, τραγούδι: Αθηνά Μόραλη, «Το μήνυμα», στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, «Πίσω από την πόρτα» στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος, τραγούδι: Γ. Καλατζής.

Περιλαμβάνονται πλάνα αρχείου από την ταβέρνα που σύχναζε τη δεκαετία του ‘ 70 στην Ραφήνα και ακούγεται η φωνή του Μάνου Λοΐζου στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ «Ο συνθέτης της εβδομάδας», που μεταδόθηκε την 1η Νοεμβρίου 1980. Προβάλλονται τέλος απόσπασμα από συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών καθώς και ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου όπου η Χάρις Αλεξίου, ο Αντώνης Βαρδής με την κιθάρα του και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης με μπουζούκι μιλούν με τον Μάνο Λοΐζο και τραγουδούν το «Μια καλημέρα είναι αυτή» ενώ αλλού ο Μάνος Λοΐζος τραγουδά με την κιθάρα του, από τη σειρά της ΕΡΤ «Παρασκήνιο» του 1979. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του.

Έτος παραγωγής: 1996

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καλούδης

Μπορείτε να δείτε τις συνέχειες του αφιερώματος εδώ:

ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ (1937-1982), 14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS