Μιχάλης Κακογιάννης – 25 Ιουλίου 2011

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες, έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 2011. Γεννημένος στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου 1921, ο Μιχ.Κακογιάννης, σπούδασε νομικά στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια χρέη διευθυντή της «Κυπριακής ‘Ωρας», ενώ μεταπολεμικά ξεκίνησε στο αγγλικό θέατρο την καριέρα του ως ηθοποιός. Το 1953 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και το 1954 έκανε το ξεκίνημα της σκηνοθετικής του καριέρας στον κινηματογράφο με την ταινία «Κυριακάτικο ξύπνημα». Ακολούθησε μια διεθνής καριέρα, με σταθμούς τις ταινίες «Στέλλα» (1955), «Κορίτσι με τα μαύρα» (1956), «Τελευταίο ψέμα» (1958), «Ερόικα» (1959). Κορυφαία στιγμή της κινηματογραφικής του καριέρας υπήρξε η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς»  (1964), η οποία τιμήθηκε με 3 βραβεία ‘Οσκαρ, αλλά και αργότερα το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Αττίλας ‘74» (1975).

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του σημαντικού σκηνοθέτη, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο του τετάρτου κύκλου της σειράς εκπομπών  «Καλλιτεχνικό καφενείο» (παραγωγής 1986), στην οποία  οι «οικοδεσπότες» Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας και Κώστας Φέρρης, φιλοξενούσαν γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΕΠ.01-ΚΥΚΛΟΣ Δ’


Στο απόσπασμα του επεισοδίου, καλεσμένος είναι ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης. Στην έναρξη της εκπομπής ο Κώστας Φέρρης μιλά για την γνωριμία του με τον Κακογιάννη στα γυρίσματα της ταινίας «Κυριακάτικο Ξύπνημα», από την οποία προβάλλονται και πλάνα. Ο Μιχάλης Κακογιάννης μιλά για και το ξεκίνημά του στον κινηματογράφο τις γνώσεις που αποκόμισε δουλεύοντας στο εξωτερικό.  Ο Κώστας Φέρρης μοιράζεται παρασκηνιακές πληροφορίες από την συνεργασία του με τον Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος αναφέρεται στη συνεργασία του με παλαιότερους ηθοποιούς αλλά και για το συναίσθημα της αγανάκτησης του σκηνοθέτη. Μιλά ακόμη για την τότε τρέχουσα ταινία του που γυρίστηκε στην Χιλή, το «Γλυκιά Πατρίδα», τα θέματα της ταινίας και τις ηθικές διαστάσεις της. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ταινία «Ηλέκτρα» (1962) και στην σχέση του Μιχάλη Κακογιάννη με την Ειρήνη Παπά. Η κουβέντα τελειώνει με τον Μιχάλη Κακογιάννη να μιλά για το ταλέντο, τα ξένα πρότυπα και τις διαφορετικές μορφές σωστής κινηματογραφικής γραφής, κάνοντας αναφορά στον αγαπημένο του σκηνοθέτη.

Έτος παραγωγής: 1986

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας

Γενική φροντίδα: Κώστας Φέρρης

Μια ιδέα του Λάκη Πάντα

Τεκμηρίωση εκπομπής: Νίκος Βογιατζής

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS