Μιχάλης Κακογιάννης – 25 Ιουλίου 2011

Στις 25 Ιουλίου 2011 έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Κακογιάννης. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, 1955

(video)

Νέο

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρεται στον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, εστιάζοντας στο 1955.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης μιλά για την Αθήνα εκείνης της εποχής, με σημείο αναφοράς την ταινία του «Στέλλα», η οποία προβλήθηκε το 1955. Ανασύρει από τη μνήμη του εικόνες της πόλης, με την οποία ομολογεί πως ήταν ερωτευμένος. Θυμάται τις συναντήσεις του με τον Γιάννη Τσαρούχη, το Νίκο Εγγονόπουλο, το γλύπτη Τάκη και το Νάνο Βαλαωρίτη. Αναφέρεται επίσης στην Αθήνα της «Στέλλας», της ταβέρνας, του μπουζουκιού, του Πειραιά, της Τρούμπας, η οποία ήταν φοβερά γραφική και κινηματογραφική, όπως τονίζει.

Παράλληλα μιλά για τους ήρωες της ταινίας του, αναλύει τους χαρακτήρες τους και αποκαλύπτει άγνωστα παρασκήνια από τα γυρίσματα. «Όταν κάνεις ταινίες ζεις την πραγματικότητα της ταινίας και είσαι βυθισμένος μέσα σε αυτήν. Όταν τελειώνει και βγαίνεις να αναπνεύσεις, σε απασχολούν πάλι πράγματα σχετικά με την ταινία και ομολογώ ότι αυτό το θεωρώ μειονέκτημα. Διότι είναι σα να χάνεις την επαφή σου και σε απασχολεί πιο πολύ αυτή η ζωή που πλάθεις από την πραγματική ζωή», παραδέχεται κλείνοντας ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Στην εκπομπή προβάλλονται σκηνές από την ταινία «Στέλλα» και σπάνιο αρχειακό υλικό από τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, οι διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο θάνατος του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου και οι αντιδράσεις των βουλευτών για τη δίωξη του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Έτος παραγωγής: 2003

Σενάριο-σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS