Μισέλ Δημόπουλος – 20 Απριλίου 2023

Στις 20 Απριλίου 2023 έφυγε από τη ζωή ο Μισέλ Δημόπουλος, επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ένας από τους ανθρώπους που ευθύνονται για τον επιτυχημένο διεθνή χαρακτήρα του φεστιβάλ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι και εργάστηκε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Αυγή (1975-1981) και στο περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος» (1975-1982). Από το 1982 μέχρι και το 1991 διετέλεσε υπεύθυνος ξένου προγράμματος στην ΕΡΤ, ουσιαστικά επιλέγοντας ταινίες μεγάλων κινηματογραφικών δημιουργών για να προβληθούν στους τηλεοπτικούς δέκτες της χώρας μας και να φέρουν σε επικοινωνία τους Έλληνες πολίτες με τον διεθνή σύγχρονο κινηματογράφο. Από το 1982 ήταν προγραμματιστής της θρυλικής «Κινηματογραφικής Λέσχης» μαζί με τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο. Παράλληλα συμμετείχε σε επιτροπές αξιολόγησης κινηματογραφικών σχεδίων της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, επιμελήθηκε αφιερώματα για τον ελληνικό κινηματογράφο στο εξωτερικό, εργάστηκε σε γραφεία παραγωγής και υπήρξε ιδρυτικό μέλος των βραβείων LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1992-2004) και κατάφερε να το μετατρέψει σε διεθνές. Κατά τη θητεία του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με επιτυχία με κινηματογραφικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να διοργανωθούν τα σημαντικά κινηματογραφικά αφιερώματα του φεστιβάλ σε μεγάλους και σημαντικούς κινηματογραφικούς δημιουργούς από όλον τον κόσμο. Μαζί με τον Δημήτρη Εϊπίδη οργάνωσαν το πρόγραμμα των Νέων Οριζόντων, ενώ διατηρούσε επαφές και συνεργασίες με δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές και μεγάλα ονόματα της έβδομης τέχνης.

Ο ίδιος ο Δημόπουλος αγαπούσε πραγματικά τον κινηματογράφο, ήταν ένας αληθινός σινεφίλ, ο οποίος ενδιαφερόταν για το σινεμά των δημιουργών και το πάθος του για τον σύγχρονο κινηματογράφο δεν μειώθηκε ποτέ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή το θάνατο του σημαντικού για τα κινηματογραφικά πράγματα, Μισέλ Δημόπουλου, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΑΛΛΗ ΣΚΗΝΗ – ΜΙΣΕΛ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

(video)

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, αφιερωμένη σε ελληνικά ντοκιμαντέρ, ασχολείται με το ντοκιμαντέρ «Η άλλη σκηνή» του Μισέλ Δημόπουλου, τη μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος το 1975. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ το οποίο επιχειρούσε να καταγράψει ποιητικά ή σε μορφή δοκιμίου τα γυρίσματα του “Θιάσου” που έκανε τότε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Το 2009 το επεισόδιο που παρακολουθούμε, με οδηγό τον Μισέλ Δημόπουλο ακολουθεί τη διαδρομή προς την Άμφισσα και μέχρι το καφενείο “Πανελλήνιον”, όπου είχε γυριστεί η περίφημη σκηνή της παράστασης της Γκόλφως στην ταινία «Ο Θίασος».

Παρακολουθούμε τον Μισέλ Δημόπουλο ο οποίος εξηγεί πώς προέκυψε το εγχείρημα για το ντοκιμαντέρ «Η άλλη σκηνή» το 1974 και πώς ο ίδιος χωρίς να θέλει να γίνει σκηνοθέτης ανέλαβε να γυρίσει την ταινία. Περιγράφει τα γυρίσματα και την επιδίωξη του ιδίου και της ομάδας του να κάνουν ένα δοκίμιο πάνω στο κινηματογραφικό έργο του Αγγελόπουλου παρακολουθώντας τα γυρίσματα για την ταινία του «Ο Θίασος». Μιλάει για την ταινία του Αγγελόπουλου, από την οποία προβάλλονται αποσπάσματα, καθώς και από το δικό του ντοκιμαντέρ με πλάνα από σημεία και μέρη όπου έγιναν γυρίσματα, όπως στην Άμφισσα στο καφενείο Μαστρονικολόπουλου, όπου το επισκέπτεται ξανά το 2009 και συζητάει με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος θυμάται τα γυρίσματα.

Ο Δημόπουλος με αφορμή τη σκηνή της παράστασης στο καφενείο αυτό, υπογραμμίζει πόσο πολύ τον ενδιέφερε η αναπαράσταση του θεάτρου μέσα στον κινηματογράφο του Αγγελόπουλου. Αναφέρεται επίσης στις σπουδές του στο Παρίσι και την ενασχόληση με το σύγχρονο κινηματογράφο και την πεποίθησή του από νωρίς ότι ο Αγγελόπουλος βρισκόταν στο χώρο αυτό του σύγχρονου κινηματογράφου και της ρήξης με την παραδοσιακή κινηματογραφική αφήγηση. Περιγράφει ακόμα την πρόβα με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τη μουσική και το χορό των ηθοποιών με το τραγούδι «Γιάξεμπόρε», ενώ αμέσως μετά εξηγεί τι ακριβώς συνέβαινε στα γυρίσματα της ταινίας του Αγγελόπουλου, τη δύσκολη θέση στην οποία ο Αγγελόπουλος βρισκόταν διαρκώς και τη δική του επιλογή να τηρεί πάντα μια στάση παρατηρητή.  Περιλαμβάνονται πλάνα από την ταινία “Ο Θίασος” καθώς και από το ντοκιμαντέρ του Δημόπουλου με αφήγηση του Αγγελόπουλου όπου περιγράφεται η πλοκή της ταινίας αλλά και η ιστορία πίσω από τα γυρίσματα.

Τέλος ο Δημόπουλος μοιράζεται τη συγκίνησή του επιστρέφοντας σε αυτά τα μέρη μετά από τόσες δεκαετίας, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της ταινίας του Αγγελόπουλου και την εντύπωση που του έκανε όταν την είδε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.

Παραγωγοί: Λάκης Παπαστάθης, Τάκης Χατζόπουλος

Σενάριο – σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης

Έτος παραγωγής: 2009

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS