Μωρίς Μπεζάρ – 22 Νοεμβρίου 2007

Στις 22 Νοεμβρίου 2007, αφήνει την τελευταία του πνοή στη Λωζάνη, ο Μωρίς Μπεζάρ (Maurice Béjart). Κορυφαίος χορευτής και χορογράφος, διευθυντής όπερας και ιδρυτής των σπουδαίων  Μπαλέτων Μπεζάρ της Λωζάνης, ο Μωρίς Μπεζάρ θεωρείται αναμορφωτής του σύγχρονου χορού.

Τιμώντας τον σπουδαίο καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει τη συνέντευξη του Μωρίς Μπεζάρ στον Αλέξη Κωστάλα για την εκπομπή «Βραδιά Μπαλέτου» , «Το 1789 κι εμείς» που προβλήθηκε στις 24 Ιουνίου 1990, από την ΕΤ1.

ΒΡΑΔΙΑ ΜΠΑΛΕΤΟΥ

ΤΟ 1789 ΚΙ ΕΜΕΙΣ

Με την ευκαιρία των εμφανίσεων των Μπαλέτων Μπεζάρ της Λωζάνης στο Ηρώδειο, η εκπομπή «Βραδιά Μπαλέτου» με τον Αλέξη Κωστάλα προβάλλει το έργο με τον τίτλο «Το 1789 κι εμείς», που παρουσίασε ο Μωρίς Μπεζάρ για πρώτη φορά στις 2 Μαΐου 1989 στο Γκραν Παλέ (Grand Palais) του Παρισιού, στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από τη Γαλλική Επανάσταση.

Ο Αλέξης Κωστάλας συνομιλεί με τον Μ.Μπεζάρ κατά τη διάρκεια της πρόβας για την παράσταση «Το 1789 κι εμείς» στο Ηρώδειο. Ο Γάλλος καλλιτέχνης μιλά για το έργο «Το 1789 κι εμείς», και τη σημασία της παράστασης με την οποία εγκαινιάστηκε ο αναδιαμορφωμένος χώρος του Grand Palais στο Παρίσι. Αναφέρεται σε επιμέρους στοιχεία του έργου όπως η μουσική, σε αυτά που τον ενέπνευσαν στο εν λόγω έργο, μιλά για την ιστορία και τη Γαλλική Επανάσταση, καθώς και για τη στάση του καλλιτέχνη μέσα στην κοινωνία.

Ημερομηνία προβολής: 24/6/1990

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS