Νίκος Μαμαγκάκης – 24 Ιουλίου 2013

Τρία χρόνια από το θάνατο του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ / ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ

“ΜΠΟΛΙΒΑΡ”

(video)


Σειρά μουσικών εκπομπών του 1989 που αναφέρεται στους ποιητές και τη μελοποίηση των έργων τους. Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη μελοποιημένη ποίηση του ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ από τον συνθέτη ΝΙΚΟ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ και συγκεκριμένα στα έργα «Μπολιβάρ» και « Ο Αφέντης της Καρύταινας» που μελοποιήθηκαν το 1968 και το 1970 αντίστοιχα. Ο «Μπολιβάρ» εκδόθηκε το 1944 και επενέργησε βαθιά στη διάρκεια της Κατοχής, όταν πρωτοκυκλοφόρησε  χειρόγραφα, λόγω του αντιστασιακού του χαρακτήρα. Αποτελεί μεγάλο συνθετικό υπερρεαλιστικό ποίημα με κεντρικό ήρωα τον Σιμόν Μπολιβάρ, ο οποίος ηγήθηκε του απευλευθερωτικού αγώνα των λαών της Λατινικής Αμερικής που ενέπνευσε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αντίστροφα.

Ζωηρή απήχηση είχε όμως και το 1968 η ηχητική επεξεργασία της σύνθεσης, του Ν.ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ σε φόρμα λαϊκής καντάτας, όταν τον Δεκέμβριο του 1968 κυκλοφόρησε από τη Lyra ο δίσκος «Μπολιβάρ: Ένα ελληνικό ποίημα», με ερμηνευτή τον ΓΙΩΡΓΟ ΖΩΓΡΑΦΟ, μέσα στη Δικτατορία. Παρακολουθούμε συνέντευξη του συνθέτη Ν.ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ ο οποίος μιλάει για τους λόγους που τον ώθησαν στη μελοποιία συγκεκριμένου τμήματος του έργου, για τη σημασία του μελοποιημένου ποιήματος στην περίοδο της Δικτατορίας εξηγώντας τις μουσικές φόρμες που χρησιμοποίησε και την αποδοχή που είχε το έργο από το κοινό. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στη βαθιά ελληνικότητα των στίχων του Εγγονόπουλου. Από την άλλη, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ μας μεταφέρει στο κλίμα των μπουάτ στα χρόνια της χούντας όταν πρωτοεκδόθηκε ο δίσκος.

Στην εκπομπή μιλούν ακόμη, η ΛΕΝΑ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, σύζυγος του ποιητή, η οποία μας ξεναγεί ταυτόχρονα στο ατελιέ του ζωγράφου Ν.ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ο λογοτέχνης και κριτικός ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος αναλύει τη λαϊκή βάση της ποιητικής σύνθεσης του «Μπολιβάρ» και το πώς εντάχθηκε στη μέση συνείδηση αναγνωστών. Για την οπτικοποίηση της ποίησης και της μουσικής μιλάει ο σκηνοθέτης ΔΗΜΟΣ ΘΕΟΣ. Στη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα μελοποιημένα ποιήματα «Μπολιβάρ» και «Ο Αφέντης της Καρύταινας» τα οποία ερμηνεύει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ. Περιέχεται επίσης ηχητική απαγγελία με τη φωνή του Ν.ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS