Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μέρα αυτή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ

ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

(video)
Νέο

H σειρά εκπομπών της ΕΡΤ-3 «Έκτη αίσθηση», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος-δικηγόρος Γιώργος Μπελίρης, ασχολείται αποκλειστικά με θέματα αναπηρίας, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη ποικιλομορφία, τα προβλήματα, τις ανησυχίες, και τις φιλοδοξίες των πολιτών με αναπηρία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρεται στα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που καθοδηγούν με ασφάλεια άτομα με τύφλωση. Tον Αύγουστο του 2010 ψηφίστηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση και η παραμονή του σκύλου οδηγού σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.

«Ο σκύλος οδηγός σου αυξάνει τα πράγματα που μπορείς και θέλεις να κάνεις», τονίζει μεταξύ άλλων ο Θανάσης Σιδέρης, μιλώντας τόσο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως άτομο με τύφλωση, όσο και για τις ευκολίες και την ασφάλεια που του έχει προσφέρει η Φρίντα, ο δικός του σκύλος οδηγός. Στην εκπομπή μιλά επίσης η Τζουλιάνα Μπούσι, η οποία αποκαλύπτει πόσο άλλαξε η ζωή της από τότε που απέκτησε την Γιούνι, ενώ αναφέρεται και στις αντιδράσεις του κόσμου, που όπως τονίζει, δεν είναι ενημερωμένος για τους σκύλους οδηγούς. Τέλος, ο Λευτέρης Κίνταντζης, εκπαιδευτής του κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας, εξηγεί πως γίνεται η εκπαίδευση των σκύλων, αλλά και η επιλογή και η εκπαίδευση των χειριστών τους, ενώ δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέχουμε όταν συναντάμε στο δρόμο σκύλους οδηγούς με τους χειριστές τους, για να μην τους δημιουργήσουμε πρόβλημα.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιανίδης

Παραγωγή: 2017

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS