Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία- 3 Δεκεμβρίου

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας αλλά και την κοινωνική κινητοποίηση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Άνιμερτ» με τίτλο «Ability»  που εστιάζει στην ένταξη, συμπερίληψη και συμμετοχή των ανάπηρων ατόμων στην πολιτιστική παραγωγή στην Ελλάδα και ειδικότερα στο πεδίο του κινούμενου σχεδίου.

ANIMERT
ABILITY

Πρόκειται για εκπομπή γύρω από τα κινούμενα σχέδια και τον πολιτισμό τους που προβάλλει συνεντεύξεις, εφαρμοσμένα εργαστήρια και ταινίες κινούμενων σχεδίων.

Το επεισόδιο ξεκινά με την Αγάπη Δημοπούλου, καθηγήτρια ελληνικής νοηματικής γλώσσας που παρουσιάζει τη σημασία των κινουμένων σχεδίων για τα κωφά άτομα. Στη συνέχεια  εμφανίζεται ο ΑΜΕΑ δημιουργός κινουμένων σχεδίων Βαγγέλης Καραδήμας που μιλά για την εμπειρία του με την αναπηρία και τα κόμικς, το ταλέντο και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων. Έπειτα εμφανίζεται ο ακτιβιστής βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, που τονίζει το δικαίωμα στη διαφορά.  Για τη σχέση μέσων ενημέρωσης, αναπηρίας και κινουμένων σχεδίων μιλά ο Γιώργος Καπουτζίδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην σειρά του «Εθνική Ελλάδος» και στο πώς διαπραγματεύτηκε εκεί δύο ρόλους ΑΜΕΑ.Ο Καραδήμας μιλά τώρα για την εκπαίδευση και τη συμπερίληψη των ΑΜΕΑ, ενώ ο Κουρουμπλής μιλά για το ρόλο του κράτους σε όλα αυτά. Στη συνέχεια παρουσιάζεται θέμα, όπου η  Αγάπη Δημοπούλου μιλά στη νοηματική σχετικά με τη συμπερίληψη των κωφών στην κοινωνία και την εκπαίδευση, μιλώντας επισταμένως για τη σημασία της νοηματικής γλώσσας.  Στη συνέχεια οι καλεσμένοι επεξεργάζονται το ζήτημα της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ με κέντρο την Αθήνα και την Ελλάδα, το δημόσιο χώρο και το σχεδιασμό.

Έπειτα προβάλλεται η ταινία «Ο κύριος Τέτελιν» της Λίλης Κοντοδήμα.

Στο επεισόδιο περιλαμβάνεται, τέλος, εκπαιδευτικό εργαστήριο κινούμενων σχεδίων που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου με τη συμμετοχή ωφελουμένων και εκπαιδευτών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) Σύρου-Ερμούπολης.

Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου εμφανίζονται λεζάντες με πληροφορίες γύρω από την τέχνη του κινουμένου σχεδίου, πληροφορίες γύρω από τα ΑΜΕΑ άτομα και την ένταξη/ συμμετοχή τους στην πολιτιστική παραγωγή

Παρουσίαση -Σενάριο:Βασίλης Κ. Καραμητσανης

Σκηνοθεσία -Μοντάζ: Κωνσταντίνος Πιλάβιος

Πρωτότυπα κινούμενα σχέδια: Πολυξένη Κάτσαρη

Ημερομηνία παραγωγής: 2016

Δείτε περισσότερα εδώ: arhive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS