H 4η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Braille. Η γραφή Braille, ο κώδικας που χρησιμοποιεί ανάγλυφες κουκίδες για την αναπαράσταση των χαρακτήρων της αλφαβήτου και των αριθμών, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία όρασης να διαβάσουν με την αφή, ψηλαφώντας τις κουκίδες με το δάχτυλο. Στην Ελλάδα, η επίσημη καθιέρωση του ελληνικού κώδικα Braille πραγματοποιήθηκε το 1948.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο του κοινωνικού ντοκιμαντέρ
ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ με τίτλο ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
To επεισόδιο μας ξεναγεί σε μια κοινότητα συνανθρώπων μας βλεπόντων και μη βλεπόντων, που αποδεικνύει στην πράξη ότι η τυφλότητα- μερική ή ολική- δεν αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ομαλή κοινωνική ένταξη. Παρουσιάζεται πιο συγκεκριμένα, το έργο του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας, παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης βλεπόντων και μη βλεπόντων, που από το 1946 παρέχει στους δεύτερους εκπαίδευση, διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης, κοινωνικής ενσωμάτωσης αλλά και ψυχαγωγίας.
Ο φακός του ντοκιμαντέρ μας ξεναγεί στην Κοινωνική Υπηρεσία του Φάρου, στα εργαστήρια παραγωγής σκουπών και βουρτσών, όπου απασχολούνται τυφλοί και μερικώς βλέποντες εργάτες, στη μονάδα κατεργασίας μετάλλων που λειτουργεί από το 1984, στο Εκτυπωτικό Κέντρο Παραγωγής Βιβλίων Γραφής Braille και μουσικών βιβλίων στην ίδια γραφή, στο studio ηχογράφησης ομιλούντων βιβλίων, στη δανειστική βιβλιοθήκη Braille, στο εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής, στα τμήματα διδασκαλίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξένων γλωσσών, στο Μουσείο Αφής ενώ καταγράφει τις πρόβες της θεατρικής ομάδας.
Για την ίδρυση και τους σκοπούς του Φάρου και για την κοινωνική αποκατάσταση των τυφλών ατόμων μιλά η διευθύντρια Δήμητρα Ασιδέρη, για την κοινωνική του υπηρεσία μιλά η κοινωνική λειτουργός Δώρα Καραμιχαλάκου, ενώ ο ηθοποιός και υπεύθυνος θεατρικής ομάδας Περικλής Ματαράγκας μιλά για τις θεατρικές δράσεις του Φάρου και ο Χριστόφορος Σιζόπουλος μιλά για το γυμναστήριο και τα τυφλικά αθλήματα. Η Τερέζα Χέρμαν μιλά για τη διδασκαλία ιταλικών στο Φάρο και η Λία Κελαειδή για το εργαστήρι κεραμεικής. O Γιώργος Καρκούλιας μιλά για τα εργαστήρια λευκών ειδών, ειδών καθαριότητας, συναρμολόγησης, τη μονάδα κατεργασίας μετάλλων.
Σε ιδιαίτερη ενότητα παρουσιάζεται και το Μουσείο Αφής του Φάρου για το οποίο μιλά η Αργυρώ Καραβίνου.
Για το πώς τυφλώθηκαν και για την σημερινή τους κατάσταση μιλούν ο μερικώς βλέποντας καλλιτέχνης Θάνος Κυριακίδης, η μερικώς βλέπουσες ηθοποιοί Ιωάννα Πετροπούλου, Γωγώ Ρουκουτάκη και Αθηνά Πετρά, ο τυφλός Μπάμπης Κουτσοπέτρος, η τυφλή αθλήτρια Ελένη Χαλκιαδάκη και ο τυφλός- καθηγητής Μπράιγ Μπάμπης Κουτσοπέτρος. O Λευτέρης Κίντατζης, εκπαιδευτής σκύλων και οδηγός τυφλών αλλά και ο Θάνος Κυριακίδης μιλούν για τα σκυλιά οδηγούς.
Σκηνοθεσία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗΣ
Σεναριογράφος : ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΟΥ
Δείτε περισσότερα εδώ:archive.ert.gr
Ανατρέξτε στο Αρχείο Αφιερωμάτων εδώ: ert.gr/archeio