Παγκόσμια Ημέρα Νερού – 22 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day) καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στη συνδιάσκεψη σχετικά με το Περιβάλλον για την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992, και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ενημέρωση για την τεράστια σημασία του νερού για την ανάπτυξη και ευημερία της σύγχρονης αλλά και μελλοντικής κοινωνίας, αλλά και η ευαισθητοποίηση και δράση για την συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση του πόσιμου νερού. Το πολυτιμότερο ίσως αγαθό της φύσης, το «δώρο της γης», δεν είναι δεδομένο για όλους τους πολίτες του κόσμου, καθώς εκατομμύρια συνανθρώπων μας εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό, ενώ παγκοσμίως οι συγκρούσεις για το νερό αποτελούν μια πραγματικότητα.  Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού με θέμα «Το νερό για την ειρήνη» (“Water for Peace”), εστιάζει σε αυτή ακριβώς την παράμετρο, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη της συνεργασίας και συναδέλφωσης «γύρω από το νερό», την ισότιμη χρήση του αγαθού-θέτοντας τα θεμέλια για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα ντοκιμαντέρ της σειράς «Οκτώ Ματιές σε θεματικές επετείους», αφιερωμένο στην συγκεκριμένη ημέρα, σε σκηνοθεσία-σενάριο Άγγελου Κοβότσου.

ΟΚΤΩ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ

ΝΕΡΟ, ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ με αφορμή θεματικές επετείους. Το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει θέμα το νερό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Η σχέση του ανθρώπου με το νερό και το πρόβλημα της έλλειψης νερού στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Γίνεται αναφορά στα ζητήματα της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων, της ρύπανσης των υδάτων, της  υπερκατανάλωσης για τις ανάγκες της άρδευσης των καλλιεργειών κ.ά. Παρουσιάζεται η έρευνα του υδρογεωλόγου Παναγιώτη Γιαννουλόπουλου για τη μη ορθολογική διαχείριση του νερού στον κάμπο της Αργολίδας και ο Μανώλης Γλέζος παρουσιάζει το σύστημα  των φραγμάτων ανάσχεσης για τη συγκράτηση των νερών στην περιοχή της Απειράνθου στη Νάξο. Προβάλλεται ακόμα, απόσπασμα αρχειακού υλικού από ταινία επικαίρων της περιόδου της Δικτατορίας από τα εγκαίνια λειτουργίας ταμιευτήρα νερού στον Αργολικό Κάμπο.

 

Σκηνοθεσία-Σενάριο-Κείμενο:

Άγγελος Κοβότσος

Καλλιτεχνικός σύμβουλος:

Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Υπεύθυνος παραγωγής:

Γιάννης Βαρβαρίγος

Έτος παραγωγής: 2001

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS