Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

(video)

Νέο

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φέτος είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, με στόχο την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα. Φέτος το Οικουμενικό Πατριαρχείο διοργανώνει διεθνές οικολογικό συμπόσιο, στην Αθήνα και τα νησιά του Σαρωνικού από 5 έως 8 Ιουνίου, με τίτλο «Προς μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του».

Στο ντοκιμαντέρ «Η Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο» παρακολουθούμε την αντίστοιχη πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πραγματοποιήθηκε το 1997. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στην Τραπεζούντα, το Μπατούμι, την Γιάλτα, το Νοβοροσίσκ, την Οδησσό, την Κωνστάντζα, την Βάρνα, την Κωνσταντινούπολη. Μια επιστημονική πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μια σύζευξη θρησκείας και επιστήμης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Την Μαύρη Θάλασσα, κάποτε την ονόμαζαν θάλασσα της αφθονίας. Δυστυχώς στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε θάλασσα της φτώχειας. Είναι ο Εύξεινος Πόντος των Αρχαίων Ελλήνων. Μια κλειστή θάλασσα που δέχεται μεγάλο ρυπαντικό φορτίο, που δυσκολεύεται να ανανεώσει τα νερά της, γιατί ο Βόσπορος είναι στενός και οι συμπληγάδες του πάντοτε απειλητικές. Πρόκειται για ένα μικρόκοσμο των περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη μας. Γι’ αυτό την επέλεξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σαν στόχο του δεύτερου διαθρησκειακού και επιστημονικού συμποσίου, με τίτλο «Θρησκεία, επιστήμη και περιβάλλον-Η Μαύρη Θάλασσα σε κρίση». Το διεθνές αυτό συμπόσιο διεξήχθη, από 20 έως 28 Σεπτεμβρίου 1997, εν πλώ, στα ύδατα και στα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου. Συμμετείχαν 450 σύνεδροι από ολόκληρη την οικουμένη, επιστήμονες, ιερωμένοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης και θίχτηκαν θέματα όπως η ρύπανση, η υπεραλίευση, το πρόβλημα της διαχείρισης ακτών μεταξύ αλληλοσυγκρουόμενων χρήσεων, η οικολογική κρίση της Μαύρης Θάλασσας, η συνεισφορά της θρησκείας στην προστασία του περιβάλλοντος, η σχέση περιβάλλοντος-υγείας κ.ά. Στην εκπομπή μιλούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο Αγγλικανός επίσκοπος Ρίτσαρντ Τσάρτρς, ο Ραββίνος Νάταλι Ρότενμπεργκ, ο Αγά Χαν και πολλοί ξένοι και Έλληνες επιστήμονες.

Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη

Σενάριο-συνεντεύξεις-αφήγηση: Βάσω Κανελλοπούλου

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS