Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 21 Μαρτίου

1821-2021
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Αφιερώματα από τις συλλογές του Αρχείου της ΕΡΤ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου. Στη χώρα μας ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1998 ύστερα από πρωτοβουλία της Εταιρείας Συγγραφέων, με εμπνευστή τον Μιχάλη Μήτρα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια εκπομπή εκείνης της χρονιάς που συνέπιπτε με τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του Σολωμού και το θάνατο του Ρήγα, αφιερωμένη στο έργο τους και στην ιδέα της Ελλάδας και της ελευθερίας που το διακατείχε.

 ΡΗΓΑΣ – ΣΟΛΩΜΟΣ

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μια εκπομπή των Κώστα Χριστοφιλόπουλου και Πάνου Κυπαρίσση, στο πλαίσιο αφιερωμάτων που έγιναν το 1998 για τα 177 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και τη διπλή επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού (1798-1857) και τον θάνατο του εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798).

Η εκπομπή αναφέρεται στις δύο πνευματικές μορφές του Ελληνισμού, στον εθνεγέρτη και εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίο και στον ποιητή του Εθνικού Ύμνου Διονύσιο Σολωμό, ανιχνεύοντας τις κοινές συνιστώσες στο έργο τους. Ο Ρήγας Βελεστινλής αφήνει την τελευταία του πνοή, στραγγαλισμένος από τους Τούρκους, μαζί με τους 7 συντρόφους του, στον Πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι στις 24 Ιουνίου 1798. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου γεννιέται στη Ζάκυνθο ο Διονύσιος Σολωμός, ο μετέπειτα ηγέτης της Επτανησιακής Σχολής, του οποίου το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία» (158 στροφές) γραμμένο σε διάστημα ενός μηνός, τον Μάιο του 1923, θα του δώσει τον τίτλο του εθνικού ποιητή των Ελλήνων.

Ο Ρήγας, με τον «Θούριο» (123 στίχοι), ένα πολεμικό εμβατήριο με κεντρική ιδέα τον αγώνα για την Ελευθερία ως δικαίωμα πανανθρώπινο και αναφαίρετο, θα ξεσηκώσει το υπόδουλο γένος κατά των Τούρκων και ο Σολωμός με τον «Ύμνο», συγκινημένος από τα κατορθώματα των αγωνιστών και το ξύπνημα του έθνους, θα ψάλλει την ελευθερία, διατηρώντας ζωντανό το όραμα της ελεύθερης πατρίδας και της ανάστασης του γένους. Στη β΄ενότητα θα περιγράψει τη θυσία του πρωτομάρτυρα Ρήγα Φεραίου, που πρώτος χάθηκε στο πέρασμά της.

Η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Μαντουβάλου σκιαγραφεί το πορτρέτο του Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίου) αναφερόμενη στην προσωπικότητά του και στην απήχηση του ονόματός του στους συγχρόνους του, μέσα από τα γραπτά του Αδαμάντιου Κοραή ή του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου. Μιλάει για το όραμα και τις ιδέες του Ρήγα με έμφαση στην δημοκρατική Κοινοπολιτεία όπως αποτυπώθηκε στη δωδεκάφυλλη Χάρτα του και το επαναστατικό του κείμενο «Νέα Πολιτική Διοίκηση». Ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Παναγιώτης Μουλλάς αποτιμά την προσφορά του Διονύσιου Σολωμού.

Ακούγονται αποσπάσματα από τον «Θούριο» του Ρήγα και τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού. Στα ποιήματα του Σολωμού ακούγεται η φωνή του Τάκη Καρούσου.

Έτος παραγωγής: 1998

Σκηνοθεσία: Πάνος Κυπαρίσσης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS