Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – 20 Ιουνίου

Η 20η Ιουνίου έχει καθιερωθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Για πρώτη φορά η ημέρα αυτή εορτάστηκε το 2001, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων το 1951.

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα αυτή το Αρχείο της ΕΡΤ, προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς κοινωνικών ντοκιμαντέρ «Ο τέταρτος κόσμος στην Ευρώπη» του Λευτέρη Χαρωνίτη, παραγωγής 1992, αφιερωμένο στους πρόσφυγες.

 Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΦΥΓΑΔΕΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η μετατόπιση των πληθυσμών των υποανάπτυκτων χωρών, η εγκατάλειψη των πατρικών εστιών και η εγκατάσταση στις μεγαλουπόλεις της Δύσης, είναι το κεντρικό θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ “Ο τέταρτος κόσμος στην Ευρώπη”. Πόλεμοι, εχθρικές εισβολές, εμφύλιοι σπαραγμοί πολιτικές ανακατατάξεις, δικτατορικά καθεστώτα, πείνα, ανέχεια, είναι οι περισσότεροι λόγοι απομάκρυνσης των ατόμων από τις πατρίδες τους και η εγκατάσταση σε άλλη χώρα από τη δική τους. Σημειώνονται τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση, τη διαμονή και την εργασία των ατόμων σε ξένη χώρα και λόγος γίνεται για τις κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτικές συνέπειες της μετανάστευσης-εγκληματικότητα, διακίνηση ναρκωτικών, ξενοφοβικά σύνδρομα, φόβος της απέλασης κ.ά.

Η κάμερα της εκπομπής ταξιδεύει σε περιοχές της Ευρώπης, που έχουν υποδεχθεί κύματα μεταναστών. Προβάλλονται πλάνα από γειτονιές μεταναστών στο Βερολίνο (Κρόϊτσμπεργκ), το Ρότερνταμ (Αφρικάντερβάικ), στο Λονδίνο (Μπρίξτον), στο Βελιγράδι, το Παρίσι (Μπελβίλ). Παράλληλα, για τη μετανάστευση και την εγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη μιλούν ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού του Βερολίνου, Δρ Χόφμαν, ο Πατήρ Φιλάρετος, πρωτοσύγκελος της Σερβικής Εκκλησίας, ο Βόλφγκανγκ Μπέργκμαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Caritas» Αυστρίας, πρόσφυγες στο Βελιγράδι και Έλληνες, δεύτερης γενιάς, που ζουν και εργάζονται στο Βέλγιο.

Σκηνοθεσία:

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ

‘Ετος παραγωγής:

1992

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS