Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου – 27 Μαρτίου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θέατρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 27 Μαρτίου. Κάθε χρόνο το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ITI (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου) επιλέγει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για τη συγγραφή του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, που μοιράζεται τους προβληματισμούς της σχετικά με το θέατρο, τον πολιτισμό και την ειρήνη. Το μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Από το 1962 έως σήμερα, 60 σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου συνεισέφεραν τις σκέψεις τους μέσω των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Ο συγγραφέας του φετινού μηνύματος είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας σκηνοθέτης και δάσκαλος Θόδωρος Τερζόπουλος. Μπορείτε να διαβάσετε το μήνυμα εδώ: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2025

Το Αρχείο της ΕΡΤ γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα του 1976 αφιερωμένο στις αδελφές Καλουτά και στην καριέρα τους, μια αναδρομή μέσα από τις δύο πρωταγωνίστριες στο μουσικό θέατρο, στο βαριετέ και την επιθεώρηση που μεσουράνησαν στον Μεσοπόλεμο και την Κατοχική Αθήνα.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ
ΤΑ ΚΑΛΟΥΤΑΚΙΑ 

Σειρά της ΕΡΤ που παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του μουσικού θεάτρου που άφησαν εποχή καθώς και τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα της καριέρας τους. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στις δημοφιλείς ηθοποιούς της αθηναϊκής επιθεώρησης, την Άννα και τη Μαρία Καλουτά. Η Μαρία μετά από 8 χρόνια απουσία από το χώρο του θεάματος, συνοδεύει την Άννα σε μια αναδρομή στην καλλιτεχνική τους καριέρα από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα Καλουτάκια μέχρι σήμερα.

Μαζί τους, πρωταγωνιστές του μουσικού θεάτρου και της πρόζας τις συνοδεύουν στα πιο επιτυχημένα κομμάτια της καριέρας, όπως στο νούμερο από τους ”Απάχηδες των Αθηνών” στο οποίο παίρνουν μέρος εκτός από την Άννα Καλουτά, η Μαίρη Μεταξά και ο Γιάννης Φέρμης. Γίνεται αναφορά στο νούμερο ”Ο τσολιάς” που έπαιζε το 1940 η Άννα Καλουτά και το οποίο και αναβιώνει για χάρη της εκπομπής. Ο χορευτής Γιάννης Φλερύ αναφέρεται στο φυσικό ταλέντο των δύο αδελφών στο χορό και στη μεταξύ τους συνεργασία. Παρουσιάζει χορευτικό νούμερο με την Άννα Καλουτά.

Σημαντικές μορφές του ελληνικού θεάτρου και του προπολεμικού ελαφρού τραγουδιού, συνθέτες όπως ο Χρήστος Χαιρόπουλος και ο Ιωσήφ Ριτσιάρδης εμφανίζονται στην εκπομπή. Ο θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός μεγάλων επιτυχιών της δεκαετίας του 1930 Αλέκος Σακελλάριος περιγράφει πώς γνώρισε τις αδελφές Καλουτά και θυμάται στιγμές από την συνεργασία τους. Μιλά επίσης για τη μουσική κωμωδία ”Φτερό στον άνεμο” που έγραψε το 1943 για τις αδελφές Καλουτά σε μουσική Χρήστου (”Λαλάκη” όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι) Χαιρόπουλου. Ο Χρήστος Χαιρόπουλος, που συνέθεσε μουσική για πολλές οπερέτες και μουσικές κωμωδίες, μιλά στην εκπομπή για τις αδελφές Καλουτά και με τον ίδιο στο πιάνο, η Άννα και η Μαρία Καλουτά  μαζί με τον Αλέκο Σακελλάριο στη συντροφιά τους , τραγουδούν το “Πες το μου ακόμα μια φορά” από την οπερέτα “Οι μποέμ της Αθήνα” (1935) των Χαιρόπουλου – Σακελλάριου.

Ο συνθέτης Ιωσήφ Ριτσιάρδης παίζει στο πιάνο μια μελωδία γραμμένη για τις ανάγκες μουσικής παράστασης των αδελφών Καλουτά. Ακούγονται, επίσης, τραγούδια από μουσικοθεατρικές παραστάσεις: “Σπιτάκι μου παλιό”, «Μια γυναίκα στο Ζάντε», ”Δυο μάτια με μπλε βλεφαρίδες”, ”Φούστα κλαρωτή”, ”Θα έρθει η νύχτα που θα σμίξουμε” κ.ά. Τους συνοδεύει η ορχήστρα του Γιώργου Θεοδοσιάδη που έκανε και την ενορχήστρωση των τραγουδιών.  Προβάλλεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου

Σκηνικά: Γιάννης Σακελλαρίδης – Γιάννης Κύρου

Αφήγηση: Γιώργος Παπαστεφάνου

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS