Παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης – 21 Νοεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την ημέρα ψηφιοποίησε την εκπομπή:

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

(video)


Η συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς “Περισκόπιο” ασχολείται με τις εξελίξεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα οπτικοακουστικά μέσα. Γίνεται λόγος για τη σύγχρονη τεχνολογία των ευρωπαϊκών χωρών που έχει ρυθμίσει με επιτυχία τις διασυνοριακές τηλεοπτικές μεταδόσεις στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ώστε οι τηλεοπτικές εκπομπές να μπορούν να μεταδίδονται παντού. Εξετάζεται επίσης, η πολιτική προγραμματισμού που ακολουθείται στην ελληνική τηλεόραση.

Ο Gas Goosens, διευθυντής της Βελγικής Τηλεόρασης και αντιπρόεδρος της EBU, μιλά για τον ρόλο των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών και συγκρίνει την ευρωπαϊκή αγορά με αυτήν της Αμερικής. Ο Michel Lummaux, διευθυντής Επικοινωνίας του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, μιλά για τις προθέσεις του γαλλικού νομοθετικού συστήματος ως προς τη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση και την επέκταση των προγραμμάτων τους σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ώστε να συμβάλουν στη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο Philippe Dupuis, υπεύθυνος για τη Γαλλική καλωδιακή Τηλεόραση, μιλά για την ελεύθερη διακίνηση των τηλεοπτικών εικόνων και τη βελτίωσή τους με τη χρήση ισχυρών συστημάτων και αναλύει τη χρήση των καλωδιακών δικτύων στον τομέα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης. Τέλος, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, γενικός γραμματέας Ειδικής Υπηρεσίας ΜΜΕ, αναφέρεται στη φιλελευθεροποίηση των ΜΜΕ των ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνοντας την ενδυνάμωση και των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών καναλιών στο θέμα της ποιότητας των προγραμμάτων. Επίσης, επισημαίνει τον βασικό στόχο των ΜΜΕ, την πολιτιστική προσφορά τους και εξετάζει το τηλεοπτικό μέλλον της Ελλάδας σε μια Ευρώπη αντικρουόμενων συμφερόντων, πολιτιστικών ανακατατάξεων και συνεχών τεχνολογικών εξελίξεων. Η εκπομπή προβλήθηκε την 31η Ιανουαρίου 1989.

Έτος παραγωγής: 1989

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μωϋσίδης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS