Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – 23 Απριλίου

Η 23η Απριλίου, ημέρα αφιερωμένη στους δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έφυγαν από τη ζωή το 1616- τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες και τον Γουίλιαμ Σέξπιρ– έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να τιμήσει το βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό – ιδιαίτερα τους νέους – να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο από την πρωτοποριακή τηλεοπτική σειρά για το βιβλίο «Βιβλιόραμα». Η εκπομπή ξεκίνησε το 1988 σε επιμέλεια Μιχάλη Μήτρα και για αρκετά χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ελληνική τηλεόραση για το βιβλίο, με συντελεστές τις Κατερίνα Ζαρόκωστα, Μικέλα Χαρτουλάρη, Αμάντα Μιχαλοπούλου κα.

ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ

ΕΠ.01


 

Δεκαπενθήμερο τηλεοπτικό περιοδικό αφιερωμένο στο βιβλίο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βερνίκου, και επιμέλεια Μιχάλη ΜήτραΚατερίνας Ζαρόκωστα. Η κάθε εκπομπή, ημίωρης διάρκειας, αποτελείται από δύο ενότητες:  τις «Επισημάνσεις», με αναφορές στις νέες εκδόσεις και σημαντικά λογοτεχνικά γεγονότα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αναγνώσεις αποσπασμάτων από βιβλία-είτε από τους ίδιους τους συγγραφείς, είτε από ηθοποιούς-και παρουσιάσεις ειδικών θεμάτων που αφορούν στο βιβλίο, και τις «Συναντήσεις», με συνομιλίες ανάμεσα σε συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας, εκδότες κ.ά.

Το συγκεκριμένο εναρκτήριο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1988. Στην εκπομπή αυτή παρουσιάζονται οι νέες εκδόσεις των εξής βιβλίων: «Ο θάνατος του ιππότη Τσελάνο και άλλες ιστορίες» της Θεοφανώς Καλογιάννη, «Μακαβέττας» του Απόστολου Δοξιάδη, «Ο δρόμος της Φλάνδρας» του Κλωντ Σιμόν, «ο Συλλέκτης» του Τζων Φώουλς, «Η Λογοτεχνία της πόλης» της Λίζυς Τσιριμώκου, καθώς και οι ποιητικές συλλογές «Οντοφάνεια» του Μανόλη Πρατικάκη, «Περιγραφή» του Γιάννη Υφαντή, «Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών» της Κατερίνας Γώγου. Ο συγγραφέας Μιχάλης Φακίνος διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Βυζαντινή περίπολος», ενώ η ηθοποιός Καρυοφιλιά Καραμπέτη απαγγέλει ποιήματα της Αλίνας Πασχαλίδη από την συλλογή «Παιδική χαρά».

Στην ενότητα της εκπομπής με τίτλο «Μεγεθύνσεις», ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης, επιμελητής της σειράς «Η πεζογραφική μας παράδοση» των εκδόσεων «Νεφέλη», μιλά για το πρόσφατο εκδοτικό αυτό εγχείρημα που περιλαμβάνει ένα πανόραμα πεζών κειμένων Ελλήνων συγγραφέων του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, σε μια τυποποιημένη, εύχρηστη σειρά με σαφή παιδευτικό χαρακτήρα.

Τέλος,  ο Μιχάλης Μήτρας συζητά με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και τον συγγραφέα-σεναριογράφο Βαγγέλη Ραπτόπουλο για την μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος του Μένη Κουμανταρέα «Η φανέλα με το 9», και η Κατερίνα Ζαρόκωστα μιλά με τον πρωταγωνιστή της ταινίας Στράτο Τζώρτζογλου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προβάλλονται πλάνα από την ταινία.

Έτος παραγωγής: 1988

Πρώτη προβολή εκπομπής: 11/10/1988

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βερνίκος

Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Ζαρόκωστα-Μιχάλης Μήτρας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS