Πάρτυ στη Βουλιαγμένη – 25 Ιουλίου 1983

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από τη θρυλική υπαίθρια συναυλία στη Βουλιαγμένη η οποία έμεινε γνωστή ως ”Πάρτυ στη Βουλιαγμένη” και πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου του 1983. Η συγκεκριμένη συναυλία, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το ”ελληνικό Γούντστοκ ”(Woodstock) παραμένει ένα ορόσημο στις συναυλίες ανοιχτού χώρου για τη μαζικότητά της μιας και αυτή παρακολούθησαν περίπου 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα αλλά και για την πρωτοτυπία του χώρου. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης συναυλίας αξιοποιήθηκε ένας φυσικός χώρος, η πλαζ Βουλιαγμένης για πρώτη φορά και αποτέλεσε ένα έναυσμα για να αρχίσουν να φιλοξενούνται μουσικά θεάματα σε ανοιχτούς χώρους εκτός από γήπεδα και στάδια.

Η σκηνή ήταν μια φορτηγίδα, από αυτές που χρησιμοποιούνται από τον Ο.Λ.Π. (Οργανισμό Λιμένα Πειραιώς), για να μεταφέρουν προϊόντα για φόρτωμα στα καράβια. Κερκίδες δεν υπήρχαν. Ο κόσμος καθόταν ελεύθερος στην άμμο της ακτής. Μπορούσε να κινείται, να κολυμπά, να χορεύει, να ξαπλώνει. Το “Πάρτυ στη Βουλιαγμένη” οργανώθηκε μόνο από τον Λουκιανό, την Άννα Βαγενά και μερικούς στενούς συνεργάτες τους.

Στην βραδιά συμμετείχαν (με σειρά εμφάνισης) οι: Νέλλη Σεμιτέκολο, Μανώλης Μικέλης με την Big Band, Λία Βίσση, Μαντώ Σταματοπούλου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Χορωδία και μαντολινάτα Φώτη Αλέπορου, Διονύσης Σαββόπουλος, Three and the Koukos Band, Αφροδίτη Μάνου και Γιώργος Νταλάρας. Τη βραδιά μετέδιδε ζωντανά από το Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Γιάννης Πετρίδης.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο ”Το πάρτυ της Βουλιαγμένης” της εκπομπής ”Ατελείωτο κονσέρτο” παραγωγής 1983.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ
ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Η σειρά ”Ατελείωτο κονσέρτο” είναι μια μουσική εκπομπή της ΕΡΤ 3 που παρουσιάζει σειρά συναυλιών.

Στην εκπομπή προβάλλονται εκτενή αποσπάσματα από την ιστορική υπαίθρια συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 1983 στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη και έμεινε στην ιστορία ως το ”Πάρτυ στη Βουλιαγμένη”.

Η κινηματογράφηση είχε πραγματοποιηθεί από τους Ηρακλή Παπαδάκη και Διαγόρα Χρονόπουλο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται σχόλια του Διονύση Σαββόπουλου και του Λουκιανού Κηλαηδόνη από την εκπομπή της ΕΡΤ «Σαν παλιά φωτογραφία» του 2002.

Παράλληλα, παρακολουθούμε στιγμιότυπα της συναυλίας και βλέπουμε τους τραγουδιστές Λουκιανό Κηλαηδόνη, Βαγγέλη Γερμανό, Διονύση Σαββόπουλο, Αφροδίτη Μάνου να ερμηνεύουν διάφορα τραγούδια ενώ παρεμβάλλονται και πλάνα από τους θεατές την ώρα που απολαμβάνουν την συναυλία και κάνουν βραδινό μπάνιο στη θάλασσα.

Έτος παραγωγής: 1983
Συντονισμός εκπομπής: Διαγόρας Χρονόπουλος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηρακλής Παπαδάκης
Ανάγνωση κειμένων: Δημήτρης Τσούτσης, Κώστας Σιδηρόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS