Πάσχα στους Άγιους Τόπους – Απρίλιος 1961

Το Μεγάλο Σάββατο αποτελεί την τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και την κορύφωση των εορτασμών του Πάσχα μιας και κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας λαμβάνει χώρα η Ανάσταση του Χριστού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η λεγόμενη ”πρώτη” Ανάσταση.  Στους Αγίους Τόπους γίνεται η τέλεση της αφής του Αγίου φωτός, πράξη που αποτελεί προνόμιο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων που επαναλαμβάνεται κάθε Μέγα Σάββατο μεσημέρι στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού.

Έπειτα, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού, όπου ψάλλεται το ”Χριστός Ανέστη” και στη συνέχεια τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα από τα κινηματογραφικά ”Επίκαιρα” παραγωγής 1961, στο οποίο προβάλλεται ο εορτασμός του Πάσχα στους Αγίους Τόπους καθώς και η αφή του Αγίου φωτός στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

Αρχικά, στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό ”Επίκαιρο” παραγωγής 1961, ο φακός καταγράφει μια γενική άποψη της πόλης της Βηθλεέμ. Βλέπουμε πιστούς οι οποίοι προσέρχονται, προσκυνούν και προσεύχονται στον ιερό ναό της Γεννήσεως. Ακολουθούν πλάνα από ομαδική βάπτιση πιστών στα νερά του ποταμού Ιορδάνη. Προσκυνητές επισκέπτονται το όρος των Ελαιών.

Στην συνέχεια, βλέπουμε μια γενική άποψη των Ιεροσολύμων, όπως αυτά ήταν το 1961. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Βενέδικτος Α΄ νίπτει, σε ένδειξη ταπείνωσης, τα πόδια των κληρικών στο πλαίσιο της τελετής του νιπτήρος. Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου πλήθος πιστών κατακλύζει τον ιερό ναό της Αναστάσεως. Ο Πατριάρχης Βενέδικτος Α΄ εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο και λίγο αργότερα εξέρχεται, μεταλαμπαδεύοντας στους πιστούς το Άγιο Φως. Την Κυριακή του Πάσχα, στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου πραγματοποιείται η τελετή της ενδύσεως του Πατριάρχη Βενέδικτου Α΄. Έπειτα, ο Πατριάρχης Βενέδικτος Α΄ τίθεται επικεφαλής πομπής, η οποία κατευθύνεται προς τον ιερό ναό της Αναστάσεως όπου πρόκειται να τελεστεί η Λειτουργία της Αγάπης. Στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, κληρικοί και λαϊκοί ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη, ο οποίος ακολούθως ευλογεί τους πιστούς.

Τέλος, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν κάνει δηλώσεις, στις οποίες υπογραμμίζει τον σεβασμό του για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ο Πατριάρχης Βενέδικτος Α΄ με δηλώσεις του εκφράζει την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Βασιλιά Χουσεΐν.

Έτος παραγωγής: 1961
Παραγωγή: ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνσις Τύπου και Πληροφοριών)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS