Πέτρος Πουλίδης – 3 Δεκεμβρίου 1967

Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Πέτρου Πουλίδη ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες φωτορεπόρτερ. Γεννήθηκε το 1885 στο χωριό Τσερίτσανα της Ηπείρου. Σύμφωνα με τον ίδιο σε ηλικία 10 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας. Κατετάγη εθελοντικά στον Ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και υπηρέτησε στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού από τις 5 Οκτωβρίου του 1912 έως την 1η Νοεμβρίου του 1913. Το 1915 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, ενώ το 1916 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως φωτογράφος ανοίγοντας στην Αθήνα, στην οδό Σουλίου, το πρώτο του φωτογραφείο. Στις 26 Δεκεμβρίου 1918 νοίκιασε στην οδό Σκουφά 23 μια μονοκατοικία όπου μετέφερε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες αλλά και ξεκίνησε το έγγαμο βίο του το 1920. Στην είσοδο της εκτός από την πινακίδα ‘’ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ’’ υπήρχε και μια που ανέγραφε ‘’ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΝ ΦΩΤΟΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΤ. ΠΟΥΛΙΔΗ. PHOTO STUDIO’’. Σύμφωνα με την επεξηγηματικό κείμενο που υπήρχε ο Πουλίδης αναλάμβανε την κατασκευή παντός είδους εικόνων, ζωγραφικών και φωτογραφικών, όπως αγιογραφίες, προσωπογραφίες και παστέλ καθώς και μεγεθύνσεις φυσικού μεγέθους. Την δεκαετία του 1930 με την οικογένεια του μετακόμισε σε ιδιόκτητη οικία στη συμβολή των οδών Αριστομένους 59 (σημερινή οδός Μαρασλή) και Αριστίππου 36. Εκεί έστησε και το φωτογραφείο του.

 

 

Ως φωτορεπόρτερ άρχισε να εργάζεται από το 1918. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες της Αθήνας (Εμπρός, Πατρίς, Ακρόπολις, Βραδυνή, Πρωία, Εφημερίς των Αθηνών κ.α) αλλά και με εφημερίδες και πρακτορεία του εξωτερικού (L’Illustration, The Exclusive News Agency κ.α) στα οποία πουλούσε τις φωτογραφίες του.

 

 

Το 1930 ο Πέτρος Πουλίδης έγινε αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Keystone View Company στην Ελλάδα και ανέλαβε να διαθέτει τις φωτογραφίες της εταιρείας στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Το 1941 έλαβε άδεια από το Γενικό Επιτελείο Στρατού να μεταβεί στο Αλβανικό μέτωπο ως απεσταλμένος φωτορεπόρτερ του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Μετά τον πόλεμο συνέχισε να ασχολείται με το φωτορεπορτάζ και δεν σταμάτησε ως το τέλος της ζωής του. Υπήρξε το πρώτο μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Αθηνών.

 

 

Η απόκτηση του φωτογραφικού υλικού του Πέτρου Πουλίδη από την ΕΡΤ το 1989 υπήρξε η αιτία της σύστασης το 1990 του Αρχείου της ΕΡΤ, αρχικά ως Τμήμα, μετέπειτα ως Υποδιεύθυνση και στη συνέχεια ως Διεύθυνση. Η συλλογή (~6.500 γυάλινες αρνητικές πλάκες, ~ 11.000 εκτυπώσεις) εκτείνεται χρονικά από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και τη δεκαετία του 1960 και περιλαμβάνει στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων αλλά και από το Αλβανικό μέτωπο. Ο Πουλίδης φωτογράφιζε καθετί που τον συγκινούσε. Του άρεσε να φωτογραφίζει σε φυσικό περιβάλλον και φως και να καταγράφει τον περίγυρο του και τον χώρο όπου ζει την καθημερινότητα του. Έτσι η συλλογή περιλαμβάνει, εκτός από θέματα που τραβήχτηκαν στο πλαίσιο του φωτορεπορτάζ (π.χ. νέες κυβερνήσεις, πολιτικοί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δίκες, κινητοποιήσεις) ή κατά παραγγελία (π.χ. πορτρέτα), απόψεις της πόλης, της αγοράς, της εξοχής, στιγμιότυπα ανθρώπων εν ώρα εργασίας, οικογενειακές στιγμές κ.α. Μεγάλο μέρος του φωτογραφικό υλικού είναι προσβάσιμο στο κοινό μέσω της σελίδας του Αρχείου https://archive.ert.gr/category/fotografiko-archio/.

 

 

Η συλλογή όμως του Πέτρου Πουλίδη δεν περιορίζεται στα αρνητικά και στις εκτυπώσεις. Περιλαμβάνει επίσης μια σειρά εγγράφων που αφορούν τον Πουλίδη (π.χ. δελτία ανταποκριτή των εφημερίδων με τις οποίες συνεργάστηκε, άδειες φωτογράφισης, αλληλογραφία με ξένες εφημερίδες και πρακτορεία κ.α.), μια οικογενειακή συλλογή με ελληνικές και ξένες καρτ ποστάλ καθώς και φωτογραφικές μηχανές του και προσωπικά αντικείμενα του.

 

 

(Βιβλιογραφία: Κυριακή Αρσένη, Η Αθήνα του Μεσοπολέμου μέσα από τις φωτογραφίες του Πέτρου Πουλίδη, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα:2004)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS