Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα – 6 Αυγούστου 1945

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

“ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ”

Καντάτα για βαρύτονο, χορωδία και πιάνο

(video)

Μουσικό έργο βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου, που μελοποίησε ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Καλλίτσης το 1984.

Το έργο “Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ” γράφτηκε το 1954, με αφορμή τις τύψεις του αμερικανού ατομικού επιστήμονα Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, κατασκευαστή της ατομικής βόμβας και τη δήλωσή του στον διεθνή τύπο “εγώ έγινα ο θάνατος, εγώ έγινα η καταστροφή“. Σύμφωνα με τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, αποτελεί διαμαρτυρία για την προδοσία του πνεύματος, για την πυρηνική καταστροφή, και προφητεύει την πυρηνική απειλή καταδικάζοντας όλους τους “Οπενχάιμερ” του κόσμου. Μέσα από μια δραματική αντιπαράθεση της ομορφιάς της ζωής και της ανθρώπινης αγωνίας συνιστά ένα μήνυμα αγάπης για τον άνθρωπο, και ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης.

Το μουσικό έργο παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση από το Δήμο Καρδίτσας, παρουσία του ποιητή, στις 27 Απριλίου 1986, μια ημέρα μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, επαληθεύοντας τους προφητικούς στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου. Στη συνέχεια προβλήθηκε από την ΕΡΤ την 1η Ιουνίου 1987, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαδάκη. Προλογίζει ο Νικηφόρος Βρεττάκος. Συμμετέχουν ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας και η Μικτή χορωδία Καρδίτσας σε διδασκαλία Στέφανου Ευθυμιάδη. Στο πιάνο η Σοφία Μαυρογενίδου. Διευθύνει ο Νίκος Καλλίτσης.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS