Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Σπύρου Βασιλείου, του σημαντικού Έλληνα εικαστικού. Ζωγράφος, σκηνογράφος, χαράκτης, βασικό στέλεχος της «Γενιάς του ‘30», ο Σπύρος Βασιλείου γεννήθηκε στο Γαλαξίδι το 1903 και έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 22 Μαρτίου, το 1985. Ένας από τους πιο παραγωγικούς Έλληνες εικαστικούς του 20ου αιώνα, ο Σπύρος Βασιλείου ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1927, με την πρώτη ατομική του έκθεση να λαμβάνει χώρα το 1929 (γκαλερί Στρατηγοπούλου). Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με την αγιογραφία, τη σκηνογραφία, τη χαρακτική, αλλά και την εικονογράφηση βιβλίων. Απεικόνισε στο εικαστικό του έργο προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, τον αστικό χώρο και σκηνές από την καθημερινή ζωή, συνδυάζοντας στοιχεία από την ελληνική παράδοση και τη λαϊκή τέχνη, τη βυζαντινή αγιογραφία και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό.
Με αφορμή την επέτειο των σαράντα ετών από τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών για την τέχνη «Εικόνες» του 1981, που επιμελείται η Μαρία Καραβία, σε σκηνοθεσία Γ.Εμιρζά.
ΕΙΚΟΝΕΣ
Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σειρά εκπομπών της Μαρίας Καραβία που ασχολείται με την εικαστική δραστηριότητα Ελλήνων καλλιτεχνών. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον καλλιτέχνη Σπύρο Βασιλείου, και ειδικότερα ένα ξεχωριστό κομμάτι του έργου του, τις ξυλογραφίες.
Ο Σπύρος Βασιλείου συζητά με την Μαρία Καραβία στο σπίτι του στην οδό Γουέμπστερ για το χαρακτικό του έργο και ειδικά τα έργα του σε ξύλο, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Νικ.Πετσάλη- Διομήδη «Σπύρου Βασιλείου Οι ξυλογραφίες» και την σχετική έκθεση στην αίθουσα «Το Τρίτο Μάτι». Το χαρακτικό έργο του καλλιτέχνη, έργο σημαντικού όγκου και υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, όπως υπογραμμίζεται στον πρόλογο της εκπομπής, συνδέεται κυρίως με τα χρόνια της Κατοχής.
Ο καλλιτέχνης μιλά για το χαρακτικό του έργο αυτό, και το «ψυχολογικό παράδοξο» της περιστασιακής χαρακτικής του καριέρας για μια συγκεκριμένη περίοδο 7 μόνο ετών. Λόγος γίνεται για το βιβλίο «Σπύρου Βασιλείου Οι ξυλογραφίες» του Νικ.Πετσάλη Διομήδη, στο οποίο παρουσιάζονται το σύνολο των ξυλογραφιών του. Μιλούν για την άνθιση της τέχνης της ξυλογλυπτικής την περίοδο της Κατοχής, την στενή επαφή του καλλιτέχνη με τον Άγγελο Σικελιανό και την δημιουργία ξυλογραφιών εμπνευσμένων από το ποιητικό έργο του Σικελιανού, με ενδεικτική την χειρόγραφη έκδοση των «Ακριτικών» το 1942.
Στο τελευταίο τμήμα της εκπομπής, ο Σπύρος Βασιλείου μας δείχνει στο ατελιέ του κάποια από τα ελάχιστα έργα του σε ξύλο που έχει διατηρήσει. Η εκπομπή κλείνει με αναφορά στην επερχόμενη έκδοση των καταλόγων των εκθέσεων του Σπ.Βασιλείου από τον ιστορικό τέχνης Χάρη Καμπουρίδη. Καθ’όλη τη διάρκεια της συνέντευξης με τον καλλιτέχνη, προβάλλονται εικόνες των ξυλογραφιών.
Έτος παραγωγής: 1981
Επιμέλεια- ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΜΙΡΖΑΣ