Σταμάτης Κόκοτας 1937 – 2022

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας. Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν ακόμη πολύ μικρός κι η μητέρα του κλήθηκε να μεγαλώσει μόνη της τον ίδιο και τα πέντε αδέλφια του. Από τα παιδικά του κιόλας χρόνια έδειξε την κλίση του στη μουσική κι έτσι, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του, έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο. Ουσιαστικά, όμως, η καριέρα του ξεκίνησε το 1961 στο Παρίσι, όταν διακρίθηκε σε ένα διαγωνισμό ταλέντων. Εκεί γνωρίστηκε και με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Νίκο Γκάτσο, με τους οποίους συνεργάστηκε στη συνέχεια και δισκογραφικά. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σταμάτης Κόκοτας, συνεργάστηκε και με άλλους σημαντικούς δημιουργούς, ανάμεσα τους οι: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Σπανός, Δήμος Μούτσης, Γιώργος Χατζηνάσιος κ.ά. Παράλληλα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, όπου υπήρχαν Έλληνες, ερμηνεύοντας τις επιτυχίες του, που αγαπήθηκαν πολύ από κόσμο και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΟΚΟΤΑ
(video)


Ο Σταμάτης Κόκοτας μιλά για τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής του πορείας. Θυμάται πως έκανε το ξεκίνημα του στο Παρίσι, τη συνεργασία του με την Εντίθ Πιάφ και τον Ιβ Μοντάν, αλλά και τον πρώτο του δίσκο με γαλλικούς στίχους. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον Σταύρο Ξαρχάκο, που ήταν ο άνθρωπος ο οποίος τον προέτρεψε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά κι αυτός που τον παρουσίασε στο ελληνικό κοινό σε ένα ρεσιτάλ που έδωσε εκείνη την εποχή, ανοίγοντας του ουσιαστικά έναν καινούργιο δρόμο στην καριέρα του. Αναφέρεται επίσης στον δίσκο που έκαναν μαζί σε στίχους Νίκου Γκάτσου, ο οποίος είχε τον τίτλο “Ένα μεσημέρι”. Ακόμη, μιλά για τη συνεργασία του με το Δήμο Μούτση, ενώ τον βλέπουμε στο στούντιο μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στην ηχογράφηση του δίσκου «Τσιτσάνης-Θεοδωράκης-Κόκοτας» (Ανέκδοτα τραγούδια), που κυκλοφόρησε το 1985. Η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά, σε επιμέλεια και ενορχήστρωση του Μίκη Θεοδωράκη, περιλάμβανε πέντε ανέκδοτα τραγούδια του Τσιτσάνη, πέντε καινούργια του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ένα σε στίχους Αγγελικής Ελευθερίου από τη «Φαίδρα». Παράλληλα μιλά για την αγάπη που δέχτηκε από τον κόσμο, τονίζοντας: «Έφτασα να τραγουδήσω σε όλα τα μέρη του κόσμου. Όπου υπήρξε Έλληνας ήξερε και άκουσε τον Κόκοτα».

Για τον Σταμάτη Κόκοτα μιλούν ο ζωγράφος Γιάννης Παππάς,  οι συνθέτες Γιάννης Σπανός, Γιώργος Ζαμπέτας και Γιώργος Κατσαρός και ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι είναι από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς τραγουδιστές, αλλά κι ένας άνθρωπος με πλούσια ψυχικά χαρίσματα. «Είναι ένας άνθρωπος ελπίδας, ζεστός, που αγαπάει τους φίλους του, τους συναδέλφους του», λέει χαρακτηριστικά. Μιλούν επίσης τα παιδιά του Δημήτρης και Έλλη Κόκοτα, ενώ ο ίδιος ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως «Τα δάκρυα μου είναι καυτά», «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Στου προφήτη Ηλία», «Ένα φύλλο μαραμένο», «Έξω φυσάει και βρέχει», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Όνειρο απατηλό», «Έβγαλα στο σφυρί τα χάδια» κ.ά.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Μουσικός σύμβουλος: Γιώργος Λεφεντάριος
Έτος παραγωγής: 1985

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS