Σταύρος Κουγιουμτζής – 12 Μαρτίου 2005

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του Σταύρου Κουγιουμτζή, ενός από τους σημαντικότερους στιχουργούς και συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, ψηφιοποίησε και σας προτείνει να δείτε την εκπομπή:

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

(video)
Νέο

Σειρά μουσικών εκπομπών που σκιαγραφεί τα πορτρέτα δημιουργών από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Το επεισόδιο αυτό, παραγωγής 1982, παρουσιάζει τον συνθέτη και στιχουργό Σταύρο Κουγιουμτζή και την 20χρονη ως τότε πορεία του στο ελληνικό τραγούδι.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής μιλάει για την προσφυγική συνοικία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, περιγράφοντας τα μουσικά βιώματα των παιδικών του χρόνων που τον καθόρισαν και αφηγείται την είσοδό του στο χώρο της μουσικής. Έτη-σταθμοί στη διαδρομή του, το 1962 οπότε γράφει το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» και το 1967 όταν μετακομίζει στην Αθήνα. Μιλάει επίσης, για τη συνεργασία του με νέους τότε καλλιτέχνες όπως για τη γνωριμία του με τον Γιώργο Νταλάρα. Παρεμβάλλονται αποσπάσματα συνέντευξης του συνθέτη στον Γιώργο Γκούτη σχετικά με το τραγούδι, τη στρατευμένη τέχνη, για το ρόλο του συνθέτη-δημιουργού, καθώς και για τη μελοποιημένη ποίηση.

Εμφανίζονται ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Καλαντζής, η “Αχ Βαχ Κομπανία”, ο Γιάννης Μπογδάνος, η Αιμιλία Κουγιουμτζή και ο Γιάννης Κούτρας οι οποίοι ερμηνεύουν γνωστές επιτυχίες του Σταύρου Κουγιουμτζή. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τραγούδια από το δίσκο του «Μικραίνει ο κόσμος» (1982), συνεργασία του συνθέτη με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Προβάλλονται σπάνια πλάνα αρχείου, με τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο στούντιο ηχογράφησης ή τον ίδιο στο πιάνο του να τραγουδάει. Ακούγονται τα τραγούδια: «Θα ‘ταν 12 του Μάρτη» σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, «Κι ήσουν ωραία» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, «Τώρα που θα φύγεις» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Όταν ανθίζουν πασχαλιές», σε στίχους Σταύρου Κουγιουμτζή, «Το σακάκι μου κι αν στάζει» σε στίχους Α. Δασκαλόπουλου, «Να ‘τανε το ’21» σε στίχους Σώτιας Τσώτου, «Μάτια μου μάτια μου» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, «Άσε με στο μεθοκόπι» σε στίχους Σ.Τσώτου, «Το πουκάμισο το θαλασί» σε στίχους Α. Δασκαλόπουλου, «Βασανάκι βασανάκι», «Κάπου νυχτώνει», «Ήταν πέντε ήταν έξι», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» σε στίχους Σταύρου Κουγιουμτζή, «Με έκοψαν με χώρισαν στα δυο» σε στίχους Γιώργου Θέμελη, «Το Πάρκο» σε στίχους Ντίνου Χριστιανόπουλου, «Τί σημαίνει αγάπη» σε στίχους Κώστα Ριτσιώνη, «Μικραίνει ο κόσμος», σε στίχους Τάσου Κορθή, «Καημένε Μακρυγιάννη» και «Με γέλασες με γέρασες» σε στίχους Ντ. Χριστιανόπουλου.

Ημερομηνία προβολής: 18/12/1982

Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS