Σταύρος Ξενίδης – 2 Νοεμβρίου 2008

Ο ευρέως γνωστός και δημοφιλής ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης έφυγε από τη ζωή στις 2 Νοεμβρίου 2008. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924. Μαθήτευσε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Θεατρικός πρωτίστως ηθοποιός με πλούσιο ρεπερτόριο ρόλων στο ενεργητικό του, κατέγραψε αξιόλογη θεατρική πορεία έχοντας μακρά συνεργασία με τον Κώστα Μουσούρη, για περισσότερο από δύο δεκαετίες, και συμμετέχοντας επίσης στους θιάσους της Κατερίνας και του Αδαμάντιου Λεμού. Εμφανίστηκε πλάι σε καταξιωμένους ηθοποιούς και σημείωσε μεγάλες θεατρικές επιτυχίες όπως κατά τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Χορν στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η τελευταία του εμφάνιση στο σανίδι ήταν με τον Νίκο Κούρκουλο το 1987 στο «Ψηλά από τη γέφυρα» του Α. Μίλλερ. Για τη συνολική του προσφορά βραβεύτηκε από το Θεατρικό Μουσείο με το έπαθλο «Αιμίλιος Βεάκης».

Μακρά ήταν και η καριέρα του στον κινηματογράφο όπου πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το τραγούδι του πόνου» το 1953. Συμμετείχε σε περισσότερες από 65 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Ποιος Θανάσης» (1969), «Ο Στρίγγλος Που Έγινε Αρνάκι» (1967). Οι συμμετοχές του υπήρξαν ξεχωριστές και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στην ταινία «Λούφα και Παραλλαγή» (1984) του Ν. Περράκη ενώ για την ερμηνεία του στο «Ταξίδι του μέλιτος» (1979) του Γ. Πανουσόπουλου, τιμήθηκε με το βραβείο του α΄ανδρικού ρόλου.

Εμφανίστηκε, επίσης, σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές με πιο χαρακτηριστικό το ρόλο του αστυνόμου Μπέκα του Γιάννη Μαρή στις «Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα» (1970), στη σειρά της ΕΡΤ «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» (1987), σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου ενώ άλλη τηλεοπτική εμφάνισή του ήταν «Ο συμβολαιογράφος» (1979), του Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Συνεργάστηκε ακόμη με την Ελληνική Ραδιοφωνία αφήνοντας το στίγμα του σε σημαντικές ραδιοφωνικές εκπομπές όπως στο ραδιοφωνικό σήριαλ «Ο θυρωρός» του Κ. Πρετεντέρη.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Αδιέξοδο» του Μ. Κορρέ, με τον Σταύρο Ξενίδη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Χονδρογιάννη, το οποίο προβλήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1991 από την ΕΤ 1. Το έργο παίχτηκε στην απογευματινή θεατρική ζώνη με τίτλο Θεατρική Λέσχη.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

“ΑΔΙΕΞΟΔΟ  ή ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΡΟ”

του Μανόλη Κορρέ

Η εκπομπή «Θεατρική Λέσχη» παρουσιάζει τη σάτιρα του Μανόλη Κορρέ «Αδιέξοδο ή τι θα γίνει με το γέρο» (1983) σε σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη. Μονόπρακτο έργο, που πραγματεύεται τη θέση την ηλικιωμένων στην ελληνική οικογένεια και την ευθύνη της φροντίδας του ηλικιωμένου ατόμου. Παίζουν οι ηθοποιοί Σταύρος Ξενίδης, Χρυσούλα Διαβάτη, Κατιάνα Μπαλανίκα και Πάνος Σκουρολιάκος.

Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Κόκκου

Έτος παραγωγής: 1990

Διάρκεια: 00:48:00

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS